AD Amersfoortse CourantFinancieel GezondIn de media

In de media – BPA onder vuur om geld

Bron: AD Amersfoortse Courant

BPA-voorman Hans van Wegen, hier in 2010: ,,Als ze de BPA kunnen beschadigen, zullen ze het niet laten. Ik word wel vaker weggehoond, dat vind ik minimaal interessant’.
BPA-voorman Hans van Wegen, hier in 2010: ,,Als ze de BPA kunnen beschadigen, zullen ze het niet laten. Ik word wel vaker weggehoond, dat vind ik minimaal interessant’. © Saskia Berdenis van Berlekom

BPA weer onder vuur om geld: ‘Begrotingsadvies van reclamebaas? Dubieus’

Amersfoortse politici zetten, niet voor het eerst, grote vraagtekens bij de manier waarop de Burger Partij Amersfoort met aan haar toevertrouwd gemeenschapsgeld omgaat. De argwaan wordt gewekt door een factuur van een reclamebureau, waar de fractie in campagnetijd naar eigen zeggen naartoe is gestapt met ‘vragen over de begroting’. Artwin Kreekel 28-03-19, 06:39 

Als Amersfoor­ters hebben meebetaald aan de campagne, dan is dat kwalijk – Maarten Flikkema, VVD

De bedenkingen over de handel en wandel van de BPA werden dinsdagavond laat geuit in de gemeenteraadsvergadering, waar de volksvertegenwoordigers beslisten over de openbaarmaking van de accountantsverklaring over de besteding van de fractievergoedingen.

Aangezien de discussie goeddeels plaatsvond vóór het opheffen van de geheimhouding kon geen van de sprekers specifiek worden en bleef het bij een oproep ‘het stuk vooral te lezen en zelf een mening te vormen’, maar naar nu blijkt is de BPA de gebeten hond.

Accountantskantoor Deloitte, dat de besteding van de fractievergoedingen tussen 2016 en nu onder de loep nam, stelt op een factuur te zijn gestuit van een reclamebureau, die binnen zes maanden voor de verkiezingen is verstuurd. Een bedrag wordt niet genoemd maar de factuur is in ieder geval tegen de regels: reclame-uitingen worden in die periode gezien als campagnemateriaal, en dat mag niet worden betaald uit de van belastinggeld samengestelde fractievergoedingen.

Verkiezingen

Omdat BPA-voorman Hans van Wegen volgens Deloitte in een toelichting heeft aangegeven slechts ‘in overleg te zijn getreden met de eigenaar van het bureau inzake vragen over de begroting’, is de kous voor het accountantskantoor af. Dat geldt niet voor zijn collega’s. ,,Ik vind het heel dubieus dat een reclamebureau advies geeft over een begroting en opvallend dat dat bij andere begrotingen niet gebeurt, maar alleen bij die van vlak voor de verkiezingen”, aldus VVD-fractievoorzitter Maarten Flikkema daags na de openbaarmaking van de verklaring.

,,Ik kan niets bewijzen, maar als het zo is dat de inwoners van Amersfoort voor de campagne van de BPA hebben betaald, dan is dat een zeer kwalijke zaak”, vervolgt de VVD’er. Hij krijgt onder meer bijval van GroenLinks-fractievoorzitter Dillian Hos, die het allemaal ook ‘wel erg vreemd vindt’. ,,Ik vind het logisch dat je als partij advies inwint om een begroting te doorgronden, maar toch wel érg opmerkelijk dat de BPA dat bij een reclamebureau doet.”

Vergrootglas

De facturatie van de BPA ligt bij collega-raadsleden onder een vergrootglas, omdat de partij eerder in opspraak raakte over de besteding van de fractievergoeding (10.000 euro per partij per jaar, met daar bovenop 1000 euro per fractielid). In 2011 startte de rijksrecherche een onderzoek naar de lokalen, die met hulp van een juridisch adviesbureau in Elspeet via een U-bochtconstructie geld zou hebben witgewassen. Het onderzoek werd ruim een jaar later stilgelegd wegens gebrek aan bewijs.

BPA-voorman Van Wegen weet zich van de prins geen kwaad. ,,De man waar wij zijn geweest voor advies positioneert zich inderdaad als reclamebureau, maar hij doet ook andere dingen daarnaast. Dus wat dat betreft is het allemaal niet zo moeilijk. En de accountant is een heel vervelende man, dat bedoel ik positief, en die heeft in al zijn graafwerk geconstateerd dat er niets aan de hand is.”

Verbazen dat zijn partij wordt gepakt, doet het hem overigens niet. ,,Als ze de BPA kunnen beschadigen, zullen ze het niet laten. Ik word wel vaker weggehoond, dat vind ik minimaal interessant. Ik doe het niet voor de raadsleden, ik doe het voor de burgers. Echt hoor, met de werkelijkheid heeft dit alles helemaal niets van doen, en dat heeft de accountant dus ook onomstotelijk vastgesteld.”

D66

De BPA is overigens niet de enige partij waarover de accountant bevindingen heeft opgenomen in zijn rapport. D66 heeft fractievergoedingen op een spaarrekening gezet, en die vervolgens eerst wel en daarna niet mee laten tellen in de totale begroting van de partij. Fractievoorzitter Tyas Bijlholt beloofde hierop dinsdagavond dit voortaan beter te administreren. De inmiddels ter ziele gegane OPA (Ouderen Partij Actief) heeft tot slot één factuur dubbel betaald en een andere kostenpost opgenomen zonder onderbouwende factuur, maar toegezegd die factuur alsnog in te leveren.