Corona pandemieIn de mediaVeiligheid

In de media – Meer dan de helft van mensen met coronasymptomen gaat toch naar buiten

Bron: Welingelichte Kringen

Belgische studie: Meer dan de helft van mensen met coronasymptomen gaat toch naar buiten

Het is zo ongeveer regel 1 van de coronamaatregelen: heb je symptomen blijf dan binnen. Je zou denken dat iedereen zich daar aan houdt, maar niets is minder waar. Volgens een studie van de Universiteit Antwerpen gaat een meerderheid van de mensen met coronasymptomen nog naar buiten.

Aan de Grote Coronastudie, die wekelijks wordt uitgevoerd, werkten 170.000 Belgen mee. Van degenen met twee of meer coronasymptomen (hoesten, kortademigheid) zei 57 procent nog de straat op te zijn gegaan. Slechts 4 procent droeg daarbij een mondkapje.

Bijna de helft van de respondenten kent iemand die ernstig ziek is geweest door het coronavirus, 15 procent kent iemand die in het ziekenhuis moest worden opgenomen en 9 procent kent iemand die is overleden. De cijfers overlappen elkaar.

De resultaten van de studie worden gebruikt om de impact van de maatregelen te onderzoeken. Het aantal deelnemers lag lager dan andere weken. “Er is in de maatschappij zeker sprake van een vorm van coronamoeheid”, zegt onderzoeker Koen Pepermans van de Antwerpse universiteit tegen Het Laatste Nieuws.