DuurzaamheidIn de mediaSociaalSociale ZakenVeiligheidZonnevelden

112Amersfoort – Burger partij Amersfoort bang voor storingen bij Meander ziekenhuis door zonnenveld

Bron: 112Amersfoort

De panelen liggen nog steeds op de Evergiven en zijn onderweg van China naar Nederland

AMERSFOORT – De Burger Partij Amersfoort (BPA) maakt zich grote zorgen over storing op de medische apparatuur bij het Meander door de plaatsing van een zonneveld aan de Maatweg. Op een zonnige dag gaat er veel vermogen door de bekabeling en transformatoren (PV-systemen) van de zonnecollectoren. Wanneer zonnepanelen niet goed worden aangelegd of niet voldoen aan het CE-keurmerk bestaat er een reële kans op storing in nabije elektische apparaten.

Zeker in de buurt van een ziekenhuis is de BPA bezorgd om deze mogelijke storingen, omdat het uitvallen van gevoelige of vitale apparatuur mensenlevens kan kosten. BPA vindt het dan ook belangrijk dat het zonneveld wordt aangelegd volgens de meest strikte eisen; dat de panelen voldoen aan de hoogste kwaliteitsstandaarden en dat vooraf wordt uitgesloten dat dergelijke verstoringen op zullen treden.

Volgens de BPA zijn er bij voorbaat al redenen om te twijfelen aan de kwaliteit van de voorgenomen panelen, omdat deze door de exploitant zijn ingekocht bij het Chinese LONGi Solar. Deze informatie kwam recent aan het licht toen bleek dat de levering van deze panelen vertraging op heeft gelopen door het stranden van vrachtschip de Evergiven in het Suez kanaal. De panelen liggen nog steeds op de Evergiven en zijn onderweg van China naar Nederland.

Storing door zonnepanelen is een reëel probleem waarvan we inmiddels vele voorbeelden uit de praktijk kennen, omdat veel Nederlanders ze zelf op hun dak hebben liggen. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 92% van de panelen niet voldoen aan de EU-EMC-richtlijn en dat minstens 75% niet voldoet aan de wettelijke eisen.

Daarnaast gaat het ook vaak mis bij de installatie omdat de voorschriften niet gevolgd worden.