In de mediaOuderenhuisvestingSociaal

In de media – Militair hospitaal ‘ideaal’ onderdak voor ouderen

Het voormalige militair Hospitaal aan de Hogeweg.

Het voormalige militair Hospitaal aan de Hogeweg. © AD

Militair hospitaal ‘ideaal’ onderdak voor ouderen

Het voormalige Militair Hospitaal aan de Hogeweg is een ideale locatie voor een seniorencomplex.

Dat vindt Amersfoorter Chris Verburg, voorzitter van de lokale afdeling van de Katholieke Bond van en voor Ouderen (KBO). Eerste gesprekken met de gemeente bieden volgens de KBO perspectief op uitvoering van het plan.

Militair hospitaal gaat aan neus van gemeente Amersfoort voorbij

,,Het voormalige Militair Hospitaal ligt in een parkachtige omgeving, maar is niet te ver weg van de binnenstad”, laat Verburg weten. ,,Het is vooral laagbouw, dus wie minder goed ter been is, hoeft niet allemaal trappen op. Er staat een hek omheen, wat een beetje bescherming biedt. Veiligheid is belangrijk voor senioren. Er zou alleen een soort geluidswal moeten komen, in verband met het verkeer op de Hogeweg.”

De gemeente is al van plan om de bestemming ‘kantoor’ te wijzigen in ‘wonen, eventueel gecombineerd met zorg’. Ook al omdat Amersfoort kampt met een enorm huizentekort. De stad heeft een bouwopgave en zit volgens Verburg niet te wachten op ‘alwéér een leeg kantoor’. Er kan nog roet in het eten worden gegooid als de huidige eigenaar – het Rijksvastgoedbedrijf – de ‘hoofdprijs’ gaat vragen voor het complex.

Verburg hoopt dat de gemeente de KBO zal bijstaan bij de onderhandelingen. Voorts zou ‘een beetje subsidie’ voor aanpassingen van de monumentale gedeelten ook van pas komen.

De KBO heeft 1200 leden in de regio Amersfoort. Niettemin benadrukt Verburg (70) dat niet-KBO-leden er ook welkom zijn.

Hoopgevend

De voorzitter kon door tussenkomst van raadslid Hans van Wegen (BPA) in gesprek treden met een van de gemeentelijke projectmanagers. Het eerste gesprek was hoopgevend. ,,We konden duidelijk maken dat er behoefte is aan levensloopbestendige woningen. De verzorgingstehuizen zijn afgebouwd. Senioren blijven daarom noodgedwongen zitten waar ze zitten. Creëer een passende woning voor ze, en er komt een huis vrij voor jongere Amersfoorters.”

Het Militair Hospitaal ontstond vanaf 1877 en diende als ziekenhuis tot 1966; daarna was hier gedurende enkele decennia de personeelsafdeling van de landmacht gevestigd. Sindsdien staat het leeg.

Wegens te hoge kosten kwam niets terecht van plannen om hier een asielzoekerscentrum te vestigen en er de creatieve broedplaats de WAR onder te brengen.

Verburg denkt aan veertig á vijftig wooneenheden, waarvan een derde voor de sociale huur. Voor de koopwoningen acht hij zo’n drie ton een reële prijs.

Voorts zou op het terrein een ‘zorgpunt’ kunnen worden ingericht, waar diverse zorgverleners gemakkelijk bereikbaar zijn. Hij rekent op medewerking van de gemeente.

,,Dit kost de stad helemaal niets, terwijl we anders nog eens járen tegen lege gebouwen aankijken. De KBO hier bestaat in 2019 exact 65 jaar; wat zou er mooier zijn dan dat ik als voorzitter de bond dit jubileumgeschenk kan aanreiken?”