In de mediaVeiligheid

In de media – BPA op pad met de Politie

BPA-raadslid Hans van Wegen (links) hielp vannacht mee bij het handhaven van de orde in de binnenstad van Amersfoort.
BPA-raadslid Hans van Wegen (links) hielp vannacht mee bij het handhaven van de orde in de binnenstad van Amersfoort. © Foto privé

BPA-raadslid Hans Wegen mee op uitgaanspatrouille: ‘Alle respect voor het werk van deze agenten’

Patrouillerende agenten in de binnenstad van Amersfoort kregen vannacht eenmalig versterking van gemeenteraadslid Hans Van Wegen. De voorman van de Burger Partij Amersfoort stak zich tegen middernacht in een geel politiehesje om uit de eerste hand te ervaren wat de politiemannen- en vrouwen zoal te doen staat.

Van Wegen heeft er een diep respect voor het politiewerk aan overgehouden, zegt hij de volgende middag. ,,Voor zover ik dat al niet had trouwens. De inzet en de professionaliteit is écht maximaal. Ik heb het nu eens met eigen ogen kunnen zien. Dat wilde ik als volksvertegenwoordiger graag een keer doen. De stad kan trots zijn op zulke politiemensen.”

De stad kan trots zijn op zulke politiemen­sen.Hans Van Wegen

Volgens het BPA-raadslid werkt ook de horecatelefoon uitstekend. ,,De cafés in de binnenstad staan in directe verbinding met de politie voor als dat nodig is. Ik denk dat er afgelopen nacht tien keer is gebeld door uitsmijters en kroegbazen over problemen met bezoekers. Daar gaan de agenten dan meteen op af. Het is een effectief instrument, heb ik kunnen zien.”

Verantwoordelijkheid

Dat er  in het tweede deel van de nacht zoveel minderjarigen dronken over straat gingen, had Van Wegen niet verwacht, zegt hij. ,,De agenten zijn daar druk mee. Ze voeren veel gesprekken, maar als zo’n jongere laveloos  of kotsend tegen een muur hangt – en ik heb er meer dan één gezien vannacht – dan is het wel de verantwoordelijkheid van de politie dat ze goed thuis komen. Het is een bewerkelijk onderdeel van de nachtdienst. En de omvang vond ik toch wel schokkend. Sommigen waren niet ouder dan 15.”

Omdat hij nou eenmaal niet bang is uitgevallen, mocht Van Wegen van de dienstdoende agenten links en rechts meehelpen. Het raadslid zorgde er mede voor dat een ambulance doorgang kreeg in de drukke Lavendelstraat, waar een bezoeker op het toilet onwel was geworden. Of hij het andere raadsleden kan aanbevelen als ‘werkbezoek’? ,,Dat weet ik niet. Mij past het wel. Ik wilde het graag een keer doen. En één ding is zeker: ik weet nu veel beter waar ik over praat als het om de politie-inzet in het uitgaanscentrum gaat.”

Bron: https://www.ad.nl/amersfoort/bpa-raadslid-hans-wegen-mee-op-uitgaanspatrouille-alle-respect-voor-het-werk-van-deze-agenten~a8eb8927/