AD Amersfoortse CourantFinancieel GezondIn de mediaOnderwijsVideo

In de media – Raad akkoord scholenplan

Bron: AD Amersfoortse Courant

Wethouder Fatma Koser Kaya  (D66, Onderwijs).
Wethouder Fatma Koser Kaya (D66, Onderwijs). © Nico Brons

Raad Amersfoort mopperend akkoord met scholenplan

De kogel is door de kerk, en ditmaal definitief: niet de gemeente Amersfoort, maar de schoolbesturen bepalen voortaan welke gebouwen aan groot onderhoud of vernieuwing toe zijn. De onderwijsprimeur komt wel met een prijs: de sfeer in de lokale politiek is er niet beter op geworden.Artwin Kreekel 26-03-19, 22:14 

De uitnodi­ging is in alle enthousias­me verstuurd, dat had niet mogen gebeurenFatma Koser Kaya, wethouder

Vandaag maakte ze in deze krant al excuses, maar vanavond moest onderwijswethouder Fatma Koser Kaya (D66) wederom door het stof. Dat ze alvast een feestelijke bijeenkomst belegde om het onderwijsplan te ondertekenen en hiervoor maandag uitnodigingen uitdeed wordt haar zwaar aangerekend, omdat op het moment van organiseren en versturen de gemeenteraad haar fiat nog helemaal niet aan het voorstel had gegeven.

,,Dat was allemaal voorbarig, en had niet mogen gebeuren”, aldus Koser Kaya ten overstaan van de vertegenwoordigers van de politieke partijen, die haar conclusie deelden. ,,De uitnodiging is uit een daad van enthousiasme verstuurd. Uiteraard gaat u over of u het voorstel aanneemt en of de ondertekening door kan gaan.”

Die toestemming om vanmiddag om 16.00 het geplande feestje met schoolbestuurders te vieren, kreeg ze uiteindelijk van alle partijen minus de tweemansfractie van de BPA, die de risico’s van het hele plan ‘veel te groot vindt’. Vanaf dat moment besluit niet langer wethouder Koser Kaya, maar besluiten twee coöperaties welk schoolgebouw aan onderhoud toe is, en wat er dan moet gebeuren. In de coöperaties, één voor het basis- en één voor het voortgezet onderwijs, zijn de besturen van álle scholen in Amersfoort vertegenwoordigd.

Belastingdienst

Aan het besluit van vanavond gaat een zeer roerige geschiedenis vooraf, wat ook verklaart waarom de spanning rond de bijeenkomst en de uitnodiging zo groot is. De gemeenteraad besloot eind 2017 al tot de oprichting van de coöperaties, maar een vonnis van de Belastingdienst (waar tien maanden op moest worden gewacht), gooide roet in het eten.

Zou de gemeente de dik honderd onderwijsgebouwen verkopen aan de coöperaties, zoals het plan was, dan zou ze aangeslagen worden voor overdrachtsbelasting, aldus de fiscus. Omdat het gemeentebestuur dáár geen zin in had, stelde ze begin dit jaar voor de gebouwen in eigen beheer te houden. Volgens Koser Kaya verandert hiermee niets aan de rest van het plan, maar volgens oppositiepartijen Amersfoort2014, SP en CDA is het tegendeel waar.

Een voorstel van deze partijen om in ieder geval jaarlijks te controleren of alles nog goed gaat, in plaats van de eerder afgesproken vier jaar, haalde geen meerderheid. Omdat ‘dit plan nog altijd beter is dan hoe het nu gaat’, stemden zij uiteindelijk toch vóór.

Zie ook de raadsvideo over dit onderwerp.