AD Amersfoortse CourantIn de mediaVeiligheid

In de media – Winkeliers overmeesteren overvallers van juwelier aan de Kamp

Bron: AD Amersfoortse Courant

Twee overvallers van een juwelier zijn vanmorgen overmeesterd door een groep toegesnelde buurwinkeliers. De overval vond plaats op klaarlichte dag waarbij de vechtjassen rollend over straat gingen.Leo de Vries 16 jul. 2019 Laatste update: 17-07-19, 14:16 

Vanochtend rond 11.00 uur stopt een zwarte scooter met twee Afrikaanse jongens voor Leith Jewels aan de dan nog rustige winkelstraat Kamp.

Een van hen, met de helm nog op zijn hoofd, loopt naar de winkelpui en slaat zonder aarzelen in op de gepantserde ruit. Of dit gebeurt met een hamer of met de achterkant van een pistool, zoals sommige betrokkenen stellen, staat nog niet vast.

De klap slaat een flinke ster in de ruit, maar deze bezwijkt niet. Daarop besluit de overvaller zijn buit binnen in de winkel te halen. Hij loopt naar binnen en wordt daarbij gevolgd door zijn kompaan, die zijn helm inmiddels heeft afgezet en de scooter op de stoep heeft geparkeerd. Ze doen de winkeldeur achter zich dicht.

Dieven

Wat zich dan precies in de winkel afspeelt, is niet duidelijk maar vast staat dat er een handgemeen ontstaat met de eigenaar van de zaak die zich verzet tegen de overvallers. Daarbij zou ook geslagen zijn met de hamer.

De vrouw van de winkelier is getuige van de worsteling en weet de straat op te rennen. ,,Dieven, dieven,’’ roept ze luid door de winkelstraat Kamp.

Dat hoort een medewerker van de Fietsdiscounter, twee winkelpanden verderop. ,,Ik hoorde haar roepen en rende direct naar buiten,’’ vertelt hij kort na afloop in zijn fietsenwinkel. ,,En ik was niet de enige, want van meerdere kanten kwamen winkeliers en omstanders aangehold.’’

Een dader wordt in bedwang gehouden.
Een dader wordt in bedwang gehouden. © AD

Op de stoep voor de winkel is dan al een flinke vechtpartij gaande met de twee daders waarbij over en weer harde vuistslagen worden uitgedeeld. ,,Ik klemde me vast aan een van de twee,’’ vertelt de medewerker van de naburige fietsenwinkel, ,,maar het kostte me echt moeite om die kerel in bedwang te houden. Hij was echt sterk, we moesten hem met meerdere mensen tegen de grond drukken.’’

Ook de andere dader wordt overmeesterd door toegesnelde omstanders en ook daar vallen rake klappen. Na enkele minuten komt de gealarmeerde politie de Kamp opgescheurd om de twee overmeesterde overvallers in te rekenen.

Hoofdwond

Kort na de mislukte overval: de politie heeft de Kamp afgesloten en de juwelier zit bij te komen op een stoel voor zijn zaak.
Kort na de mislukte overval: de politie heeft de Kamp afgesloten en de juwelier zit bij te komen op een stoel voor zijn zaak. © AD

In korte tijd is de hele Kamp vergeven van politieauto’s en uniformen die direct een deel van de Kamp afzetten met linten. Boven de binnenstad cirkelt dan al een politiehelikopter.

Een halfuur na de overval luidt de balans: vier gewonden, waarvan een met de ambulance is afgevoerd naar het ziekenhuis. Twee van de lichtgewonden zijn de daders, de derde waarschijnlijk de eigenaar van de zaak die later met een hoofdwond in een stoel voor zijn zaak zit uit te puffen.

De daders zijn volgens de politie 18 en 22 jaar oud. Of zij bij hun overval gebruikt maakten van een vuurwapen, staat de middag na de overval nog steeds niet vast.

Meerdere omstanders in de winkelstraat beweren van wel, maar altijd van horen zeggen. Niemand heeft het vuurwapen daadwerkelijk gezien. De politie wil hierover kort na het gebeuren ook nog geen mededeling over doen.

Als een stille getuige ligt de zwarte scooter een uur na de mislukte overval nog op zijn zijkant tegen een geparkeerde bestelbus, een van de helmen van de daders ligt aan de overkant van de straat op het trottoir.

,,Natuurlijk moet je dit doen,’’ zegt de fietsenwinkelmedewerker achteraf over zijn actie en die van zijn collega’s. ,,Want als jouw zaak volgende week wordt overvallen, wil je ook dat je buren je te hulp schieten. Ik hoop dat ze deze mannen dan ook voorlopig even vasthouden.’’

Niet eerste overval op Kamp

De winkelstraat Kamp kent een lange geschiedenis van inbraken en overvallen. Begin dit jaar vlogen de kogels door de ramen van de horecazaken ‘t Poortje en de Smulpoort, waarop burgemeester Bolsius de zaken tijdelijk sloot. In mei 2017 vond een snelkraak plaats bij juwelier Star.

De vier overvallers zijn nooit gepakt. In datzelfde jaar sloeg de Burger Partij (BPA) alarm over de toenemende drugshandel en bedreigingen op de Kamp en enkele zijstraten. In 2013 werden twee pinautomaten van ABN Amro opgeblazen, werd het casino van Krijco overvallen en kregen vier Turkse ondernemers aan de Kamp dreigbrieven. In 2011 werden ruiten van Turkse ondernemers ingeslagen. Jewels Forever werd in 2007 overvallen; dat was toen al de derde keer.