AD Amersfoortse CourantIn de mediaVeiligheid

In de media – Vier jongemannen vluchtten na ontploffing vuurwerkbommen bij lunchroom op Kamp

Bron: AD Amersfoortse Courant

Bewoners van de Kamp in Amersfoort zijn vanmorgen vroeg opgeschrikt door twee harde knallen. Bij lunchroom The Corner House ontplofte vermoedelijk twee vuurwerkbommen. Getuigen zagen vier jongemannen wegrennen.Er vielen geen gewonden.Peter Schong 19 jul. 2019 Laatste update: 13:50 

De stoep voor de lunchroom was vanmorgen afgezet.
De stoep voor de lunchroom was vanmorgen afgezet. © Keistadnieuws

De vuurwerkbommen ontploften rond 5.20 uur op twee verschillende plekken op straat bij het pand. Glasscherven vlogen in het rond en de voordeur van de horecazaak raakte beschadigd. De brievenbus en het onderste deel van de glasraam werden eruitgeslagen. De deur is vanmiddag weer gerepareerd. De zaak is opengebleven.

Getuigen zagen na de knallen vier jongemannen wegrennen via de Oliesteeg. Hun signalement ontbreekt echter.

De politie sloot een deel van de Kamp uit veiligheidsoverwegingen af. Een bomverkenner onderzocht of er nog meer explosieven lagen, maar dat bleek niet het geval. Daarop werd de straat vrijgegeven. Alleen stoep voor de lunchroom bleef nog afgezet. Forensische experts van de politie deden vanmorgen sporenonderzoek. Dat is inmiddels afgerond. De politie heeft diverse buurtbewoners gehoord maar roept andere getuigen op zich te melden.

Het is het tweede incident op de Kamp deze week. Dinsdag werd juwelier Leith Jewels, drie deuren verder, overvallen door twee mannen. Winkeliers wisten hen na een flinke vechtpartij te overmeesteren en over te dragen aan de politie.

Wraakactie

In de buurt gaat het verhaal dat het gaat om een wraakactie voor het aanhouden van de overvallers. Politiewoordvoerster Cornelie Hogeveen kan daar niets over zeggen. ,,We willen niet speculeren. Je moet eerst een verdachte hebben om het motief te kunnen vragen. We onderzoeken alles en we sluiten niets uit.” De eigenaar van de zaak legde vanmorgen dat verband niet.

De Kamp kent een lange geschiedenis van inbraken en overvallen. Begin dit jaar vlogen de kogels door de ramen van de horecazaken ‘t Poortje en de Smulpoort, waarop burgemeester Bolsius de zaken tijdelijk sloot. In mei 2017 vond een snelkraak plaats bij juwelier Star.

De vier overvallers zijn nooit gepakt. In datzelfde jaar sloeg de Burger Partij (BPA) alarm over de toenemende drugshandel en bedreigingen op de Kamp en enkele zijstraten. In 2013 werden twee pinautomaten van ABN Amro opgeblazen, werd het casino van Krijco overvallen en kregen vier Turkse ondernemers aan de Kamp dreigbrieven. In 2011 werden ruiten van Turkse ondernemers ingeslagen. Jewels Forever werd in 2007 overvallen; dat was toen al de derde keer.

Fred Homan, voorzitter van de ondernemersvereniging de Kamp, ziet geen verband tussen de overval op de juwelierszaak en de vuurwerkbom. ,,Ik wacht af wat de politie zegt. Ik kan wel zeggen dat de sfeer en de veiligheid op de Kamp het afgelopen halfjaar een stuk verbeterd is. Er is meer politie op straat, en ook boa’s zien we vaker. We overleggen voortdurend met gemeente, politie, eigenaren en bewoners.‘’ Een punt van aandacht is het melden van incidenten, dat zou wat Homan betreft nog beter kunnen.