In de mediaOverlastVeiligheid

In de media – BPA pleit voor vuurwerkverbod

Amersfoort kent al wel enkele (vrijwillig) vuurwerkvrije zones
Amersfoort kent al wel enkele (vrijwillig) vuurwerkvrije zones © ANP

BPA heeft genoeg van geknal: ‘Nu ook vuurwerkverbod in Amersfoort’

In navolging van Apeldoorn en Rotterdam moet ook Amersfoort een volledig vuurwerkverbod afkondigen. Dat vindt de Burger Partij Amersfoort, die hiervoor morgen met een voorstel komt. Artwin Kreekel 08-01-20, 18:16

Volgens Hans van Wegen, voorman van de twee zetels tellende oppositiefractie, is ‘het genoeg geweest met al dat geknal’. ,,Hulpverleners worden bekogeld, mensen durven hun huis niet uit… het is hoog tijd om het vuurwerk uit de stad te bannen. Apeldoorn durft dat, Rotterdam durft nu ook: nu is het aan Amersfoort.”

Het BPA-voorstel komt, als het aan Van Wegen ligt, zo snel mogelijk ter stemming, waarschijnlijk in de raadsvergadering van dinsdag 28 januari. Of het daar een meerderheid gaat halen, is nog allerminst zeker: een rondje langs vertegenwoordigers van de andere partijen in de gemeenteraad leert dat de meesten nog geen standpunt hebben ingenomen, mede omdat ze intern verdeeld zijn.

Handhaven

,,Persoonlijk heb ik een ongelofelijke hekel aan vuurwerk, maar als Amersfoortse fractie hebben we nog geen oordeel geveld”, zegt Maarten Flikkema, fractievoorzitter van de VVD, na de breuk van raadslid Noëlle Sanders met D66 met zes zetels de grootste partij in de gemeenteraad. ,,Een verbod betekent namelijk ook dat je ondernemers brood uit de mond stoot, en daar zijn wij niet van. Daarbij roept het de vraag op: hoe ga je het handhaven?”

Volgens Harun Keskin, fractievoorzitter van de twee zetels grote PvdA, moet dat laatste wel te doen zijn. ,,Ik denk dat het uitdelen van boetes bij een totaalverbod makkelijker is dan bij een verbod op een bepaald soort vuurwerk, omdat iedere knal dan gewoon strafbaar is. Wij zijn vóór, omdat vuurwerk op dit moment voor levensgevaarlijke situaties zorgt.” De ChristenUnie (vier zetels) ziet dat ook, maar is volgens fractievoorzitter Simone Kennedy intern verdeeld tussen ‘traditie en tegen zijn’.

Landelijke lijn afwachten

Dezelfde twijfel speelt ook D66 (zes zetels) en de SP (twee zetels) parten. ,,We moeten ons intern nog beraden op het voorstel van de BPA, maar het lijkt mij voor iedereen nog altijd beter om een landelijke lijn af te wachten, en die te volgen”, aldus fractievoorzitter SP-fractievoorzitter Marijke Jongerman. Amersfoort2014-voorman Menno Fousert is wél uitgesproken vóór (‘geef het een paar jaar en we zijn het vuurwerk vergeten’) net als GroenLinks-fractievoorzitter Dillian Hos, die al van plan was er een vergadering over te beleggen.

Burgemeester Bolsius, die een eventueel lokaal vuurwerkverbod zou moeten handhaven, liet begin deze week weten er geen groot voorstander van te zijn. Hij maakt zich zorgen over de handhaving, maar staat wel open voor een gesprek over een landelijk verbod.