AD Amersfoortse CourantFinancieel GezondIn de mediaWestelijke Ontsluiting

In de media – Geldprobleem vertraagt aanbesteding Westelijke Rondweg een halfjaar

Voorbereidende werkzaamheden aan de Westelijke Rondweg.
Voorbereidende werkzaamheden aan de Westelijke Rondweg. © Cees Wouda

Bron: AD Amersfoort

Aannemers vinden dat ze te weinig financiële middelen ter beschikking krijgen om de Westelijke Rondweg in Amersfoort aan te leggen. De aanbestedingsprocedure wordt met een halfjaar verlengd om met de betrokken partijen op zoek te gaan naar oplossingen.Johan Hardeman 29-06-20, 20:45

Het Amersfoortse stadsbestuur en ProRail gaan actief op zoek naar extra financiële middelen van derden. ‘Denk hierbij aan een lobby richting onder andere het Rijk en ProRail om (extra) financieringsmiddelen in te zetten’, staat in een nieuwe informatiebrief.

ProRail wil met de betrokken partij gaan analyseren hoe het komt dat de ramingen van de aannemers en de opdrachtgevers voor de Westelijke Rondweg uit elkaar lopen en hoe het verschil financieel te overbruggen is. Omdat dit extra tijd kost, wordt de aanbestedingsprocedure met zes maanden verlengd. Als gevolg van de wijzigingen zal het project vermoedelijk opnieuw moeten worden aanbesteed.

Niet doeltreffend

Op 10 juni schreef het college al in een raadsinformatiebrief dat het zogenoemde plafondbedrag, dat geheim is, iets was verhoogd en het eisenpakket iets was versoepeld om de aanbesteding van de rondweg aantrekkelijker te maken voor aannemers. Deze maatregelen bleken echter niet doeltreffend genoeg.