AD Amersfoortse CourantBegroting en KadernotaFinancieel GezondIn de mediaKwaliteit van bestuurMening van de BPA

In de media – Van Wegen (BPA) niet eens met bezuiniging op fractiegeld: ‘Ons gereedschap wordt afgepakt’

Bron: AD Amersfoort

Hans van Wegen (BPA)
Hans van Wegen (BPA) © Cees Wouda

Fractievoorzitter Hans van Wegen van Burger Partij Amersfoort (BPA) heeft een aangetekende brief gestuurd naar Micheline Paffen, voorzitter van het presidium, omdat hij meer geld voor zijn partij wil. Volgens Van Wegen is het een slecht idee om de vergoedingen voor fracties omlaag te brengen, zoals onlangs in een motie, die is aangenomen, is voorgesteld.

In plaats van een verlaging van de fractiegelden van 10 procent, een totale bezuiniging van 12.000 euro, wil Van Wegen juist een verhoging van 25 procent. ,,Het gereedschap wordt uit onze gereedschapskist gehaald”, aldus Van Wegen. ,,De gemeenteraad is het hoogste orgaan in de stad en heeft als taak burgemeesters en wethouders te controleren. Het scala aan onderwerpen dat we als gemeenteraad op ons bord krijgen, wordt steeds complexer. Daar moeten we expertise voor inhuren en dat kost geld.” 

Structureel tekort

Fracties ontvangen nu 10.000 euro per jaar met daar bovenop nog 1.000 euro per fractielid. Om het werk goed te kunnen doen heeft zijn fractie minstens 15.000 tot 20.000 euro nodig, stelt Van Wegen. ,,Wij komen structureel geld tekort en leggen vaak nog uit onze eigen portemonnee bij. Dat er andere partijen zijn die hun controlerende taak minder serieus nemen doet daar niks aan af, die storten het geld dat ze overhouden dan maar jaarlijks terug.”  

Van Wegen snapt niet dat op een totale begroting van ruim 500 miljoen nu een paar duizend euro bezuinigd wordt op de fractievergoedingen. ,,Het is op een heleboel punten verkeerd. Er wordt geld uitgegeven aan projecten die miljoenen kosten, de Westelijke Rondweg, een warmtenet  en dan willen ze op deze manier een paar duizend euro bezuinigen?”

Argwaan

Dat BPA lag twee jaar geleden nog onder vuur om besteding van het fractiegeld. De partij huurde een reclamebureau in om de begroting van de gemeente door te lichten. Accountantsbureau Deloitte nam genoegen met de verklaring van Van Wegen, maar de argwaan van andere raadsleden was gewekt. Zij vreesden dat Amersfoortse burgers hadden meebetaald aan de verkiezingscampagne van de partij.