AD Amersfoortse CourantDuurzaamheidIn de mediaJuridische ProblematiekKwaliteit van bestuurOverlastVathorst / Over de LaakVeiligheidZonnevelden

AD Amersfoort – Luchtverkeersleiding na waarschuwing BPA: géén probleem met zonnepanelen in Vathorst-Noord

Bron: AD Amersfoort

De zendinstallatie van de luchtverkeersleiding in de polder Arkemheen tussen Nijkerk en Amersfoort.

Het radiopeilstation van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) in de polder Arkemheen bij Nijkerk ondervindt geen negatieve effecten van een eventueel zonneveld in Vathorst-Noord.

Dat zegt LVNL in reactie op een waarschuwing van Burger Partij Amersfoort (BPA) aan de gemeente over het risico op storingen in het luchtvaartverkeer door een zonne-installatie in het weidegebied boven Vathorst. Het peilstation zit volgens de luchtverkeersleiding met een geschatte 2,5 kilometer ruimschoots op veilige afstand. 

Geen ruis

Om peilmasten van de LVNL, zoals die in Arkemheen, is een denkbeeldige cirkel getrokken waarbinnen zich, vanwege de kans op storingen op de apparatuur, in principe geen andere objecten mogen bevinden. Wie toch iets wil bouwen in de nabijheid van het peilstation is verplicht te overleggen met de dienst. LVNL gebruikt de peilmasten voor het lokaliseren van het vliegverkeer boven Nederland en kan daarbij geen ruis op de lijn hebben.

De BPA-fractie legde de kwestie deze week voor aan het Amersfoortse college. Eerder deze maand maakte de partij al gewag van het risico op storingen in medische apparatuur van het Meander Medisch Centrum door het  zonneveld naast het ziekenhuis, dat later dit jaar in gebruik wordt genomen.