In de mediaOpmerkelijk

In de media – Burger Partij Amersfoort ‘liket’ islamofobe tweet

BPA-raadsleden Hans van Wegen (links) en Ralph Langendam. Rechts de gewraakte tweet.

BPA-raadsleden Hans van Wegen (links) en Ralph Langendam. Rechts de gewraakte tweet. © Nico Brons/Twitter

UPDATEDe BPA heeft zich de woede van Twitteraars op de hals gehaald door een islamofoob bericht te ‘liken’. Volgens critici laat de partij hiermee haar ware gezicht zien, zeker omdat voorman Hans van Wegen zegt volledig achter de inhoud te staan.

Zo nu weten we ook dat @fractie_bpa een teringhekel heeft aan de Islam. Deze partij is al jaren een schande voor de Amersfoortse politiek. Dit toont dat opnieuw aan.

De BPA hoeft nooit lang verlegen te zitten om aandacht, zeker niet negatieve. Maar deze keer is de toon van de kritiek zelfs voor de lokale tweemansfractie hard te noemen. Woensdag drukte één van de beheerders van het partijaccount op ‘vind ik leuk’ op een bericht van Twitteraar Percolator, die zich vaker laatdunkend uitlaat over het islamitische geloof.

Ditmaal schreef Percolator: ,,Waarom moeten we het christendom de hele dag bekritiseren en dienen we de rooms-katholieke kerk te verachten, maar mogen we geen hekel hebben aan de islam? Ik heb een teringhekel aan de islam, de meest agressieve, intolerante, barbaarse en opdringerige godsdienst van allemaal.” De ‘like’ werd opgemerkt door GroenLinks-raadslid Youssef el Messaoudi, en vervolgens op hetzelfde medium aan de grote klok gehangen.

,,Het was voor mij al langer duidelijk dat de BPA in de extreemrechtse hoek zat, maar de partij sprak zich er nooit openlijk over uit, of gebruikte verbloemende woorden”, aldus El Messaoudi. ,,Voor mij bekent de partij hiermee eindelijk eens kleur. We leven in een vrij land, dus je mag ‘leuk vinden’ wat je wilt, iedere politieke ideologie aanhangen die je wilt en elke religie verafschuwen die je wilt. Maar de BPA moet voortaan niet meer aankomen met steun voor voorstellen over diversiteit of zo, dat zou volstrekt belachelijk zijn.”

Schande

El Messaoudi krijgt onder meer bijval van D66-raadslid Dirk-Joost van Hamersveld. ,,Deze ‘partij’ is al jaren een schande voor de Amersfoortse politiek. Dit toont dat opnieuw aan.”

Tahsin Bülbül, fractievoorzitter van de nieuwe partij Denk, ergert zich zo groen en geel aan de BPA dat hij aan dit nieuwe incident eigenlijk geen woorden vuil wil maken. ,,Dan weten we dat ook weer…” reageert hij gelaten.

BPA-voorman Hans van Wegen begrijpt niets van alle ophef. Of hij of zijn collega-raadslid Ralph Langendam op ‘vind ik leuk’ heeft geklikt laat hij in het midden, maar hij schaart zich in ieder geval volledig achter de actie. ,,Het woord ‘teringhekel’ zou niet onze keuze zijn, maar de andere veertig woorden in de tweet kloppen voor 100 procent”, aldus Van Wegen. ,,Het staat als een paal boven water dat de godsdienst waar Percolator over spreekt echt met kop en schouders boven álle geweldsspiralen uitsteekt.”

Maatregelen

In een brief aan burgemeester Bolsius eist Van Wegen dat hij ‘passende maatregelen’ neemt tegen raadsleden El Messaoudi en Van Hamersveld vanwege hun bovenstaande uitspraken, en dat hij tijdens een openbare raadsvergadering, namens de raad, afstand van hun uitlatingen neemt. Volgens de BPA zijn die in strijd met de gedragscode voor gemeenteraadsleden.

De BPA, met voorman Hans van Wegen voorop, is de voorbije jaren vaker in opspraak geraakt door diverse uitingen, aantijgingen en beschuldigingen, die volgens anderen volstrekt uit de lucht gegrepen zijn. Een grote rel ontstond bijvoorbeeld toen Van Wegen eind vorig jaar stelde dat de bouwer van zwembad Amerena aan de rand van de financiële afgrond stond, maar weigerde daarvoor bewijs te leveren. Naar aanleiding hiervan werd in de Amersfoortse politiek gesproken over het opleggen van gedragsregels aan raadsleden, maar zover kwam het nooit.