In de mediaKwaliteit van bestuur

In de media – BPA slaakt noodkreet voor meer geld voor laptops en telefoons

Amersfoortse politieke partijen moeten meer geld krijgen van de gemeente om laptops, telefoons en iPads te kopen. Dat vindt BPA-voorman Hans van Wegen, die via een brandbrief hoopt op hulp van de minister van Binnenlandse Zaken.

Gemeenteraadsleden krijgen nu per raadsperiode 500 euro voor de aanschaf van technische hulpmiddelen. Veel te weinig, meent Van Wegen. Volgens hem ben je voor een béétje laptop, telefoon en iPad samen algauw 2500 euro kwijt. ,,Verschillende collega’s stellen: ik gebruik de laptop van mijn werk”, aldus de voorman van de BPA (2 van de 39 zetels) in de brief. ,,Of ‘ik kan mijn e-mail prima lezen op mijn mobiele telefoon’. “

Schijnoplossingen, stelt van Wegen, waar hij niet aan wil. Om zijn mail te lezen, wil hij een laptop met een schermgrootte van tenminste 13 inch. Daarnaast vindt hij dat de gemeente ook een internetaansluiting en licenties voor software als Word en Excel moet vergoeden. Hij hoopt dat minister Kajsa Ollongren voor hem in de bres springt. ,,De huidige vergoedingen, gebaseerd op politieke besluitvorming van de huidige fractievoorzitters, kunnen naar mening van de BPA nooit leidend zijn bij de uitvoering.”

De huidige vergoedin­gen, gebaseerd op politieke besluitvor­ming van de huidige fractie­voor­zit­ters, kunnen naar mening van de BPA nooit leidend zijn bij de uitvoering

Hans van Wegen, BPA

Van Wegen vraagt Ollongren in de brief gelijk hulp bij het oplossen van een tweede ergernis: hij wil de begroting en jaarstukken weer op papier krijgen. Sinds jaar en dag levert de gemeente de financiële verantwoording digitaal af. Beide documenten zijn algauw 500 pagina’s groot, aldus het raadslid. ,,Deze stukken zijn voor de BPA niet van een scherm te lezen, laat staan te analyseren. Bezuinigingen zouden gemeenteraadsleden niet mogen belemmeren in de uitvoering van hun werkzaamheden.”