AD Amersfoortse CourantIn de mediaSinterklaasfeestSociaal

In de media – Politiek buigt zich over Zwarte Piet

Bron: AD Amersfoortse Courant

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © ANP

Politiek buigt zich na de zomer over Zwarte Piet in Amersfoort

Na een hausse aan reacties op politieke vragen over de kleur van de hulpjes van de goedheiligman, willen Denk en GroenLinks meteen na de zomer met de andere partijen in gesprek over Zwarte Piet.Artwin Kreekel 04-06-19, 17:43 

De twee politieke bondgenoten in dit dossier hopen dat de bijeenkomst het ‘begin is van een inclusief sinterklaasfeest in Amersfoort’. ,,We moeten toe naar een decembermaand die voor iedereen leuk is”, aldus GroenLinks-raadslid Bram Leeuwenkamp namens het duo. ,,Dat betekent dat de gemeente, drijvende krachten achter het Sinterklaascomité en de rest van de stad elkaar moet vinden.”

Hoe dat wat GroenLinks betreft eruit moet zien, is bekend: als enige partij nam ze in haar verkiezingsprogramma op afscheid te willen nemen van de Zwarte Piet en snel de Roetveegpiet te introduceren tijdens de intocht. ,,Maar we moeten niet over één nacht ijs gaan”, stelt Leeuwenkamp. ,,Alles op z’n tijd.”

Denk riep eind vorige maand in schriftelijke vragen aan burgemeester Bolsius op tot het sluiten van een Pieten Akkoord, waarin betrokken partijen uiteindelijk samen bepalen of Zwarte Piet zwart mag blijven. Die vragen zijn de Burger Partij Amersfoort (BPA) volstrekt in het verkeerde keelgat geschoten, blijkt uit vragen die déze partij gisteren weer stelde. De BPA wil van Bolsius weten of hij ook vindt dat ‘iedereen sinterklaas moet kunnen vieren zoals hij of zij dat wil’. 

Zie ook onze schriftelijke vragen over dit onderwerp.