AD Amersfoortse CourantIn de mediaSinterklaasfeest

In de media – Vrijwilligers over Toekomst Zwarte Piet

Bron: AD Amersfoortse Courant

© ANP

Vrijwilligers sinterklaascomités Amersfoort mogen zich uitspreken over toekomst Zwarte Piet

De gemeente Amersfoort gaat samen met de vier sinterklaascomités in gesprek met de vrijwilligers van over de toekomst van het feest. Beide partijen willen van de vrijwilligers horen hoe zij aankijken tegen verandering.Esther de Kloe 15-06-19, 17:51 Laatste update: 16-06-19, 10:20 

De gemeente en besturen van de sinterklaascomités zijn al langer met elkaar in gesprek over de toekomst. ,,De comités en de gemeente willen de vrijwilligers bij het gesprek betrekken. Zij zetten zich elk jaar in voor een mooi kinderfeest”, aldus van Veen.

Waar de bijeenkomst plaats gaat vinden is nog niet bekend volgens woordvoerster Iris van Veen, maar dat het gesprek op 4 juli plaats gaat vinden is wel duidelijk.

Volgens Van Veen heeft burgemeester Bolsius eerder al aangegeven dat het goed zou zijn om het gesprek over het Sinterklaasfeest aan te gaan in de stad. ‘De meerderheid van de Sinterklaascomités is gestopt met het gebruik van oorringen, roodgestifte lippen en het praten met accenten die verwijzen naar een vermeend Afro-Carabische achtergrond’, zo staat te lezen in de uitnodiging gericht aan de vrijwilligers. ‘Wij willen nu met zijn allen een paar stappen verder gaan op de ingeslagen weg.’  

Pieten Akkoord

Politieke partij Denk riep eind vorige maand nog op tot een discussie over de kleur van Zwarte Piet. De partij hoopt op een Pieten Akkoord, waarin allerlei betrokken partijen uiteindelijk samen bepalen of Zwarte Piet zwart mag blijven. 

GroenLinks en Denk willen het liefst na de zomer al in debat over de kleur van Zwarte Piet.  Burger Partij Amersfoort (BPA) is het daar niet mee eens. De partij vroeg zich begin deze maand af of het wel wenselijk is dat de politiek zich met deze kwestie bemoeit, want ‘iedereen moet sinterklaas kunnen vieren zoals hij of zij dat wil’. 

Zie ook onze schriftelijke vragen over dit onderwerp.