Burgemeester en WethoudersIn de media

In de media – Bolsius versus Raadslid

Lucas Bolsius, burgemeester.
Lucas Bolsius, burgemeester. © Nico Brons

Bolsius pakt raadslid aan: ‘U toont geen respect’

Burgemeester Bolsius heeft BPA-voorman Hans van Wegen vanavond in ongekend felle bewoordingen aangesproken op zijn ‘zeer respectloze’ en ‘uiterst schadelijke’ uitlatingen.

Directe aanleiding voor de hoogst ongebruikelijke publiekelijke reprimande is een bericht, dat de fractievoorzitter van de twee zetels grote oppositiepartij begin deze week op Twitter zette. Als reactie op een Vlaams bericht over een jongeman die een rij-examinator had aangereden, insinueerde hij dat de straf een stuk hoger uit zou zijn gevallen als de dader Henk heette in plaats van Youssef. Verschillende raadsleden schoot het bericht volledig in het verkeerde keelgat, en de burgemeester duidelijk ook.

Integriteit

Hans van Wegen met de betreffende tweet.
Hans van Wegen met de betreffende tweet. © Nico Brons

,,Ik heb als burgemeester de expliciete opdracht om de integriteit binnen de politiek de bewaken”, aldus Bolsius, die voor aanvang van de raadsvergadering vanavond het woord nam. ,,In die rol spreek ik raads- en collegeleden (wethouders, red.) weleens aan. Helaas, meneer Van Wegen, hebben alle gesprekken met u geen enkel effect gehad. U treedt de regels met voeten, u heeft geen respect voor het instituut waar u zelf deel van uitmaakt en speelt op de man in plaats van op de bal. Daarmee schaadt u de gemeenteraad, de politiek als geheel en de stad.”

‘Gebeten hond’ Van Wegen reageerde op het oog ongeslagen op de kritiek. ,,Ik laat de aanstoot die u neemt aan mijn uitlatingen aan u. In het geval van de tweet: er zijn meer hondjes die Fikkie heten, ofwel, er zijn meer personen met dezelfde naam.” Hiermee verwees de BPA-voorman naar GroenLinks-raadslid Youssef el-Messaoudi, die in deze krant al aangaf zich gekwetst te voelen. In een statement op zijn website meldde hij later op de avond evenwel ‘open te staan voor een gesprek met Bolsius’.

Het is zeker niet voor het eerst dat er commotie ontstaat over uitspraken die Van Wegen in de raadszaal of op ‘politieke praatpaal’ Twitter doet. In 2017 was een constante stroom aantijgingen dat de bouwer van zwembad Amerena financieel aan de afgrond stond voor toenmalig PvdA-raadslid Louis de la Combé al reden om met collega’s te spreken over de invoering van een gedragscode.

Racisme

Ook aantijgingen over xenofobie en racisme zijn niet nieuw. De BPA haalde zich in 2018 nog de woede van twitteraars op de hals door een islamofoob bericht te ‘liken’, en de inhoud vervolgens te verdedigen. ‘Ik heb een teringhekel aan de islam, de meest agressieve (…) godsdienst van allemaal’, aldus het bericht.

Burgemeester Bolsius krijgt vanavond bijval in zijn woorden, onder meer van GroenLinks-raadslid Youssef el-Messaoudi, die voor de gelegenheid zijn Twitternaam veranderde in ‘Fikkie’: