AD Amersfoortse CourantBurgemeester en WethoudersDe Stad AmersfoortIn de mediaKwaliteit van bestuur

In de media – Burgemeester spreekt raadslid bestraffend toe

AMERSFOORT Burgemeester Lucas Bolsius heeft raadslid Hans van Wegen publiekelijk de les gelezen. In een bomvolle raadszaal opende hij de vergadering met een lang betoog waarin hij de voorman van de BPA beschuldigde van discriminerende uitlatingen. Van Wegen zou bij herhaling ‘buitensluitende’ uitlatingen hebben gedaan en daarmee de gedragscode van politici hebben geschonden. Het onverwachte betoog stond niet op de agenda.

Jeroen de Valk

Bolsius: ,,Er is een twitterbericht doorgestuurd met commentaar. Dit commentaar is buitensluitend, polariserend en daarmee discriminerend. Ik ben vóór een scherp debat. Maar als volksvertegenwoordiger vertegenwoordig je fulltime het volk, ook in je vrije tijd.”

De tweet waar de burgemeester naar verwees, was een bericht uit België. Hierin werd verteld dat een allochtone jongeman zijn rij-examinator had aangereden. De dader kreeg hiervoor slechts een taakstraf. Van Wegen stuurde het bericht door met  als commentaar: ,,Hij heet Youssef en geen Henk, dus ontspringt hij de dans!”

Van Wegen wilde kennelijk aangeven dat er te mild wordt geoordeeld over allochtonen. Diverse politici hadden al eerder geërgerd gereageerd; onder anderen Dirk-Joost van Hamerveld (D66) en Youssef el-Messaoudi (GroenLinks).

RESPECT Bolsius vervolgde: ,,De gedragscode voor politici schrijft voor dat we zorgvuldig en met respect met elkaar omgaan. We spelen op de bal, niet op de man. Soms vliegen we uit de bocht in de hitte van de strijd; we moeten elkaar dan aanspreken. Het is dan mijn taak om een goed gesprek te hebben met het betreffende raadslid.”

Het was hem ‘helaas’ niet gelukt om in dit geval zo’n gesprek te voeren. ,,Eén van u is onaanspreekbaar gebleken. Het is daarom dat ik u nu publiekelijk toespreek. Ik reageer hiermee ook op wat u herhaaldelijk hebt laten weten via Twitter, mail en hier in deze raadszaal. U verkondigt halve waarheden en verspreidt insinuaties. Daarmee schaadt u het aanzien van het stadsbestuur. Graag wijs ik u en alle andere raadsleden er op dat er hier in de raadszaal in januari volgend jaar een discussie is over onze gedragscode.”

Hierna stapte Hans van Wegen naar de microfoon voor een wederwoord. Van Wegen: ,,Met deze tweet had ik geen enkele bedoeling. Ik doelde niet op iemand in deze zaal die toevallig dezelfde naam heeft. Ik betreur het dat we er samen niet uit kwamen.” Van Wegen reduceerde het conflict hiermee tot een verwarring tussen de Belgische Youssef en het gelijknamige raadslid.

‘WINDEIEREN’Maar de kwestie lijkt van een grotere omvang te zijn. Ook waren er al eerder incidenten. Van Wegens mederaadslid Ralph Langendam twitterde enkele jaren terug, nadat bekend werd dat Simone Kennedy (CU) een zetel ambieert in de Tweede Kamer: ,,Het koketteren met asielzoekers (…) heeft Simone Kennedy geen windeieren gelegd.”   

Kennedy heeft zich inderdaad ingezet voor de opvang van vluchtelingen. Maar, zo vonden meerdere raadsleden: zij deed en doet dat uit oprechte, christelijke betrokkenheid. Niet om carrière te maken.

Bron: De Stad Amersfoort