Burgemeester en WethoudersIn de mediaKwaliteit van bestuur

In de media – Felle Reactie Burgemeester

Burgemeester Bolsius reageert fel op ‘discriminerende’ tweet van raadslid

Foto: RTV Utrecht

 Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort heeft dinsdagavond aan het begin van de gemeenteraadsvergadering op stevige wijze afstand genomen van een tweet van raadslid Hans van Wegen van de Burger Partij Amersfoort (BPA). Het bericht kan volgens de burgemeester als “discriminerend, polariserend en buitensluitend” worden opgevat en staat niet op zichzelf.

In reactie op een Vlaams nieuwsartikel, waarin wordt gemeld dat een allochtone jongen in Antwerpen ‘slechts’ een taakstraf heeft gekregen voor het aanrijden van zijn rij-examinator, schrijft Van Wegen: “Hij heet Youssef en geen Henk en dus ontspringt hij de dans.” Veel raadsleden zijn boos over de tweet. GroenLinks-raadslid Youssef el-Messaoudi overwoog zelf een officiële klacht in te dienen.

Van Wegen staat bekend om zijn controversiële tweets en persoonlijke aanvallen op collega-raadsleden. Bolsius zegt voorstander te zijn van een scherp debat, maar stelt dat in een gedragscode staat dat een raadslid met respect en zorgvuldigheid handelt. De burgemeester probeert naar eigen zeggen de integriteit te bewaken en raadsleden aan te spreken op hun gedrag als formuleringen uit de bocht vliegen.

U treedt begrippen als respect met voeten en toont een gebrek aan respect”Burgemeester Lucas Bolsius
“Helaas is een van u onaanspreekbaar gebleken. Gesprekken tussen u mij hebben niet geleid tot verbeteringen. Daarom zie ik geen andere weg dan u in dat publieke domein aan te spreken. U treedt begrippen als respect met voeten en toont een gebrek aan respect.” Bolsius vindt dat raadslid Van Wegen hiermee het aanzien van de gemeenteraad en het stadsbestuur van Amersfoort schaadt.

Het BPA-raadlid zegt de reactie van de burgemeester “fors” te vinden. “Ik heb recent een tweet uit België geretweet. Wat mij betreft zat daar geen enkele bedoeling achter. Niks persoonlijks. Ik betreur het dat de persoon die hier aanstoot aan neemt (red: Youssef el-Messaoudi) mij niet persoonlijk heeft aangesproken. Ik laat het hierbij.”

Op de website van de BPA staat inmiddels een verklaring. Daarin staat dat de partij afstand neemt van het statement van de burgemeester. “Het is hierbij nooit de intentie om individuen, waaronder collega raadsleden, te beschadigen.” Verder bekritiseert de BPA de burgemeester in zijn optreden.

“Door het kiezen van de openbare ruimte, voor het maken van dit statement, kiest de burgemeester ervoor om een raadslid publiekelijk te beschadigen. Dit is een erg zwaar middel en wij keuren dit als fractie dan ook ten zeerste af. Het statement gaat hiermee namelijk in tegen dezelfde gedragscode als waar de burgemeester aan appelleert.”

De hele verklaring van de Burger Partij Amersfoort is hier te lezen.