AD Amersfoortse CourantIn de mediaVeiligheid

In de media – Minder Festivals door Gebrek Politiecapaciteit

Politie-inzet tijdens Koningsdag 2019 in Amersfoort
Politie-inzet tijdens Koningsdag 2019 in Amersfoort © ANP

BPA: ‘Wellicht minder vergunningen festivals door tekort aan politie-inzet’

Bron: AD Amersfoort

Er zijn dit jaar wellicht minder festivals in Amersfoort mogelijk doordat de politie al in juli door haar uren aan inzet bij evenementen heen is.Istvan Kövi 29-01-20, 14:00

In vragen aan het college wijst de Burger Partij Amersfoort, in navolging van politievakbond ACP in Leusden, op de grote zorgen over de politiecapaciteit en de gevolgen voor de veiligheid in de stad. De BPA dringt er bij het stadsbestuur onder meer op aan om bij het verlenen van vergunningen voor evenementen rekening te houden met de capaciteitsproblemen. Die groeien de politie medio dit jaar echt boven het hoofd. Het college moet vanwege die tekorten het aantal evenementen bij de vergunningverlening wellicht zelfs aan een maximum binden of halveren, vraagt de BPA.

Oorzaak van het agententekort is gelegen in de vooral grootschalige evenementen in de loop van dit jaar. De inzet die de politie moet doen bij evenementen is halverwege 2020 geheel verbruikt, stelt politievakbond ACP vast.

Grote evenementen als het Europees Kampioenschap voetbal, het Eurovisiesongfestival en de Formule 1-race in Zandvoort leggen volgens de ACP een enorme druk op de al zwaarbelaste veiligheidssector. De tekorten kunnen vanaf juli ook niet meer worden opgevangen door extra inzet van handhavers, boa’s en particuliere beveiligers, want daar is de grens ook bereikt.

Uitputting

Om uitputting van het politie-apparaat te voorkomen, tonen de burgemeesters van Utrecht, Rotterdam en Den Haag zich volgens de ACP al bereid te kiezen voor minder evenementen. De politie-inzet zal ook in Amersfoort onder te grote druk komen te staan, stelt de BPA in de vragen aan het college, waardoor ook de Amersfoortse burgemeester en wethouders keuzes moeten maken welke veiligheden de politie in de stad nog kan bieden. De partij vraagt ook welke maatregelen het college neemt om de veiligheidszorgen het hoofd te bieden, en of de zorgen worden overgebracht aan regioburgemeesters, de commissaris van de Koning Utrecht en de minister.

De daling van de politiecapaciteit was vorig jaar al aanleiding tot groeiende zorgen. Zo werden na de moord op advocaat Derk Wiersum meer politiemensen ingezet voor persoonsbeveiliging. Ook in Amersfoort is vanwege de tekorten de balie van het politiebureau sinds eind vorig jaar ’s nachts op slot. De VVD in de gemeenteraad drong toen al aan op uitbreiding van het basisteam Amersfoort.