AD Amersfoortse CourantDigitaal VergaderenIn de mediaKwaliteit van bestuur

In de media – Amersfoortse vuurdoop met digitaal vergaderen verzandt in gestotter door technische problemen

Bron: AD Amersfoort

De gemeenteraad van Amersfoort kwam dinsdagavond voor het eerst voltallig bijeen. En dat was voor iedereen even wennen.

De gemeenteraad van Amersfoort kwam dinsdagavond voor het eerst voltallig bijeen. En dat was voor iedereen even wennen. © Gemeente Amersfoort

Het werd voor onmogelijk gehouden: 39 raadsleden, zeven wethouders én een burgemeester via een beeldverbinding laten vergaderen, en dat allemaal ook nog eens vloeiend uitzenden op de website van de gemeente Amersfoort. En onmogelijk, dat bleek het ook.

De deelnemers aan de eerste digitale vergadering in de geschiedenis van de stad ervoeren na wat technische mankementjes (‘kunt u mij horen?’) weinig problemen: uiteraard is het allemaal niet ideaal, meldden diverse raadsleden gedurende de bijeenkomst op ‘politieke praatpaal’ Twitter, maar gegeven de omstandigheden ging het nemen van besluiten vanachter het computerscherm prima.

Voor toeschouwers was de werkelijkheid totaal anders: in het eerste half uur van de vergadering bevroor het beeld iedere vijf, zes seconden voor soms wel een minuut. Later op de avond ging het beter, maar langer dan een minuut of vijf ongestoord kijken was er niet bij. Hoe zeer politieke volgers op sociale media ook klaagden: er iets aan veranderen, bleek niet mogelijk.

Tweets

En zo moesten zij uit tweets van raadsleden en de griffie (een groep mensen die de gemeenteraad ondersteunt, red.) opmaken dat Amersfoort gaat onderzoeken hoe er ter hoogte van de Geldersestraat tóch een doorgaand fietspad langs de Eem kan komen – iets wat de projectontwikkelaar niet ziet gebeuren -, dat er dubbele opstelstroken komen op de drukke Liendertseweg en dat er 14 sociale huurwoningen worden gebouwd op het terrein van de voormalige Bilalschool aan de Leusderweg.

Burgemeester Lucas Bolsius stelde halverwege de twee uur durende vergadering ‘kennis te hebben genomen’ van de haperende uitzending. ,,Het is druk op de website. Gelukkig is vanaf morgen alles terug te kijken.”

Peter de Langen@PeterLangenAfrt

Nog steeds hapert het systeem en is de vergadering niet te volgen! …Raad Amersfoort@RaadAmersfoortNu: raadsvoorstel Zienswijze op concept programma- en productbegroting Afval Verwijdering Utrecht (AVU) 2021. Daar staat in dat de afvalstoffenheffing stijgt in 2021 met ca 52 euro per huishouden. De gemeenteraad kan een officiële reactie (zienswijze) geven op het concept. 18:43 PM – Apr 21, 2020

Gert Hunink@GertHunink

Op zolder rustig deelnemen aan de vergadering van @RaadAmersfoort
Nu met alle raadsleden digitaal present.
Verbonden met raad en fractie via drie apparaten.
Hopelijk is het goed genoeg te volgen voor de andere Amersfoorters.

View image on Twitter

27:58 PM – Apr 21, 2020

Raad Amersfoort@RaadAmersfoort · Apr 21, 2020

Beste @PeterLangenAfrt , het kan zijn dat dit aan de internetverbinding ligt. We hebben geen andere signalen ontvangen van andere kijkers.

Wouter van Schagen@TodayWouter

Hier ook! De verbinding valt om de 5 minuten uit.. normaal gesproken heb ik daar geen last van.19:12 PM – Apr 21, 2020