AD Amersfoortse CourantFinancieel GezondIn de mediaJuridische ProblematiekKwaliteit van bestuurVahstal

AD Amersfoortse Courant – Politieke onvrede over kwestie-Vahstal groeit: Amersfoort2014 wil nu álles boven tafel

Bron: AD Amersfoort

Projectontwikkelaar Hans Vahstal.
Projectontwikkelaar Hans Vahstal. © Bram Petraeus

In de Amersfoortse politiek ontstaat steeds meer onvrede over de manier waarop het stadsbestuur omgaat met de kwestie-Vahstal, die de stad mogelijk miljoenen euro’s kan gaan kosten.

Oppositiepartij Amersfoort2014 eist nu alle correspondentie over het geschil met de projectontwikkelaar op. ,,Wij als gemeenteraad moeten te weten komen waarom dit zo is gelopen en waarom we nu staan waar we staan”, aldus fractievoorzitter Menno Fousert dinsdagavond in de gemeenteraad. ,,Dit kan enorme consequenties hebben voor de begroting.”

Miljoenen

Begin deze maand werd bekend dat Amersfoort een schadeclaim van enkele miljoenen boven het hoofd hangt, omdat de gemeente volgens de rechter jarenlang niet aan haar verplichtingen richting projectontwikkelaar Hans Vahstal heeft voldaan. De gemeente en Vahstal spraken in 2005 af dat de ontwikkelaar 375 huizen mocht bouwen, maar de stad kwam die afspraak voor 244 woningen niet na. 

Een groep adviseurs, die zich over de kwestie heeft gebogen, deed onlangs een bindende uitspraak over de kwestie: het verlies dat Vahstahl heeft geleden, moet door de gemeente worden opgehoest. 

Komende dinsdag wordt de gemeenteraad in het openbaar bijgepraat over de kwestie.