Begroting en KadernotaFinancieel GezondIn de mediaJuridische ProblematiekKwaliteit van bestuurRTV UtrechtVahstal

RTV Utrecht – Amersfoort stapt toch weer naar rechter in miljoenenruzie met Vahstal

Bron: RTV Utrecht

AMERSFOORT – De gemeente Amersfoort stapt opnieuw naar de rechter in haar strijd met vastgoedontwikkelaar Vahstal. De gemeente hoopt zo een mogelijke schadeclaim van tientallen miljoenen euro’s van de vastgoedondernemer uit te stellen, om vervolgens nog eens met Vahstal om tafel te gaan om tot een schikking te komen.

Het college lichtte de gemeenteraad afgelopen week met een brief in over de stap naar de rechtbank. Vanavond werd de gemeenteraad bijgepraat tijdens een gemeentelijke informatieronde. In de informatieronde legden de gemeentelijke advocaten aan raadsleden uit wanneer het geschil begon en waarom de gemeente de eindbeslissing die eind vorig jaar werd genomen door een groep bindende adviseurs bij de rechter wil vernietigen.

College: ‘Eindbeslissing doet onvoldoende recht aan inspanningen’
Die adviseurs kwamen tot de conclusie dat de gemeente de afgelopen decennia tekort is geschoten in haar aanbod tot woningbouw aan Vahstal. Door verschillende afspraken in het verleden moest de gemeente 375 woningen aanbieden, maar van 244 woningen is dat niet op een correcte manier gebeurd. Vahstal zou niet genoeg “marktconforme” aanbiedingen hebben gekregen, waardoor de vastgoedontwikkelaar volgens de commissie aanspraak maakt op een schadevergoeding.

Waar Vahstal zich al opmaakte voor het opstellen van de schadeclaim, doet de gemeente nu het tegenovergestelde en vecht het de beslissing aan. “Het college vindt dat de eindbeslissing onvoldoende recht doet aan inspanningen en aanbiedingen die gedaan zijn richting Vahstal”, valt er in de brief aan de gemeenteraad te lezen.

Het college wil “zo spoedig mogelijk een einde maken aan het geschil met Vahstal” en hoopt dan ook dat de vastgoedondernemer openstaat voor gesprekken om een eventuele schikking te onderzoeken. De gemeenteraad krijgt aanstaande dinsdag de kans om te reageren op de overwegingen van het college.