Begroting en KadernotaFinancieel GezondIn de mediaJuridische ProblematiekKwaliteit van bestuurRTV UtrechtVahstal

RTV Utrecht – Meerderheid Amersfoortse raad is voor gang naar rechter én schikking met aannemer Vahstal

Bron: RTV Utrecht

AMERSFOORT – Een meerderheid van de Amersfoortse gemeenteraad wil opnieuw naar de rechter stappen in de strijd die de stad met vastgoedontwikkelaar Vahstal heeft. Dat bleek vanavond tijdens een informatieronde, waarin de raad zich uitliet uit over de strategie van het college met betrekking tot het geschil. Ook is een meerderheid van de raad positief over een nieuwe poging om met Vahstal te schikken.

Daarmee zal het college naar alle waarschijnlijkheid de gang naar de rechter maken in de hoop de einduitspraak die eind vorig jaar in het conflict gedaan werd te vernietigen. Een groep bindend adviseurs stelde toen dat het woningbouwaanbod van Amersfoort aan Vahstal van in ieder geval 244 woningen niet ‘marktconform’ was. Vahstal zou zo veel geld misgelopen zijn en dus aanspraak maken op een schadevergoeding, die geschat wordt op enkele tientallen miljoenen euro’s.


‘Zoek een bruggenbouwer’
Het college wil die eindbeslissing bij de rechter laten vernietigen, omdat “het college vindt dat de eindbeslissing onvoldoende recht doet aan inspanningen en aanbiedingen die gedaan zijn richting Vahstal”. Tegelijkertijd hoopt het college in overleg met Vahstal te schikken, zodat er niet nog een juridische procedure opgestart moet worden.

Een meerderheid van de Amersfoortse gemeenteraad is het daar vanavond mee eens. “Doe dat niet met advocaten, ambtenaren en wethouders, want de objectiviteit is aan twee kanten heel moeilijk te vinden”, stelde Micheline Paffen-Zeenni (CDA). “Zoek een bruggenbouwer van een bepaald aanzien die in maatschappelijk belang de schade wil beperken, en dat belang voorop zet.”

Raadsenquête
Een groot deel van de oppositie ziet juist weinig heil in een nieuwe verzoeningspoging. “Keihard doorprocederen en blijven praten is hetzelfde als met één hand een vuistslag uitdelen, en met de ander een hand geven”, concludeert Marc Smits van de SP. “Het zwaard van Damocles is al gevallen”, stelt Ralph Langendam van de Burger Partij Amersfoort (BPA). “Mediation is veel te laat en heeft geen kans van slagen meer.”

Toch kon het ‘bruggenbouwer’-voorstel op een meerderheid rekenen, net als de aanvulling van Dillian Hos (GroenLinks) om regelmatig door die bemiddelaar op de hoogte gehouden te worden. Daarnaast pleitten veel raadsleden voor meer transparantie op dit onderwerp. “Het was de afgelopen 5 à 6 jaar onder de rechter”, reageert wethouder Hans Buijtelaar. “Maar laten we die openheid met elkaar betrachten, zo frequent mogelijk.”

Tegelijk spreken veel fracties zich op initiatief van Menno Fousert (Amersfoort2014) uit voor het instellen van een raadsenquête als het geschil op zijn einde loopt. “We moeten voor deze enorme blunder alles boven tafel krijgen, en wie hier verantwoordelijk voor is”, stelt Rob Molenkamp van Lijst Molenkamp. Het college heeft tot 25 maart om de rechter te vragen de eindbeslissing in het conflict te vernietigen.