AD Amersfoortse CourantDuurzaamheidJuridische ProblematiekKwaliteit van bestuurOverlastVathorst / Over de LaakVeiligheidZonnevelden

AD Amersfoort – Vliegverkeer loopt risico met zonneveld in Vathorst-Noord, beweert Burger Partij Amersfoort

Bron: AD Amersfoort

De zendinstallatie van de luchtverkeersleiding in de polder Arkemheen tussen Nijkerk en Amersfoort.
De zendinstallatie van de luchtverkeersleiding in de polder Arkemheen tussen Nijkerk en Amersfoort. © AD

Het beoogde zonneveld met duizenden panelen in de polder ten noorden van de wijk Vathorst in Amersfoort is een risico voor overkomende vliegtuigen. De installatie zou een paar kilometer verderop in de polder Arkenheem storingen kunnen veroorzaken aan de zendantennes van de Nederlandse luchtverkeersleiding.

Dat beweert de fractie van Burger Partij Amersfoort in een vandaag verzonden stuk aan het college van burgemeester en wethouders. De BPA is er niet gerust op dat de zogeheten radiopeilers in het Nekkeveld na de aanleg van het zonneveld op elk moment ongestoord signalen af kunnen geven aan de luchtverkeerscentrale, die zowel de burgerluchtvaart als het militaire vliegverkeer boven Nederland in goede banen moet leiden.

De partij beroept zich onder meer op een recente waarschuwing van het Agentschap Telecom, dat het communicatiesysteem van politie, ambulance en brandweer (P2000) geregeld hapert in de buurt van grote zonne-installaties. Ook de gevoelige antennes voor het luchtverkeer zouden bij zonnig weer en veel stroomopwekking straks wel eens te lijden kunnen hebben onder de elektromagnetische straling van een zonneveld, denkt de BPA.

Onzin

De bedenkingen van de BPA bij het zonneveld (zo’n 10 hectare), dat de gemeente Amersfoort wil leggen in recreatiegebied Over de Laak (polder Vathorst-Noord), volgt op soortgelijke kritiek op de in aanbouw zijnde zonne-installatie naast ziekenhuis Meander Medisch Centrum (MMC). De partij is bang dat het 8 hectare grote zonneveld met 22.000 panelen storingen gaat geven aan de medische apparatuur van het ziekenhuis. Het MMC reageerde verbaasd op de waarschuwing van de BPA. Exploitant Profin uit Amersfoort deed de boodschap van de partij af als onzin. De panelen, die zich nog bevinden op een vastgelopen schip in het Egyptische Suezkanaal, worden naar verwachting na de zomer geplaatst.

Vathorst-Noord, de plek waar een zonneveld is gepland.