AD Amersfoortse CourantFinancieel GezondIn de mediaKwaliteit van bestuurRenovatie Stadhuis

In de media – Opties voor Stadhuislocatie nog Open

Bron: AD Amersfoortse Courant

Het 55.000 vierkante meter grote braakliggende terrein aan de rotonde bij het Eemplein: het Trapezium.
Het 55.000 vierkante meter grote braakliggende terrein aan de rotonde bij het Eemplein: het Trapezium. © Saskia Berdenis van Berlekom

Wethouder: ‘Alle opties voor locatie nieuw stadhuis Amersfoort nog open’

Het leek een uitgemaakte zaak: het nieuwe stadhuis van Amersfoort, dát komt op de plek van het oude rechtbankgebouw pal tegenover het station. Nu lijkt het Trapeziumterrein plots de gedoodverfde winnaar.Artwin Kreekel 21-06-19, 07:15 Laatste update: 08:50 

Wethouder Willem-Jan Stegeman (D66, Stadhuis) herhaalt het nog maar eens: nee, het is ab-so-luut geen uitgemaakte zaak dat er een nieuw stadhuis komt, laat staan dat het op het Trapeziumterrein komt. ,,Alle opties staan open: het besluit is aan de gemeenteraad, en die praat er op dinsdag 2 juli weer over”, aldus de portefeuillehouder. ,,En het renoveren van het huidige pand is ook nog een optie. Het lijkt er wel op dat het Trapezium nu als beste uit de bus komt.”

Hoe dat zo?

,,De rechtbanklocatie heeft ontegenzeggelijk een aantal voordelen: de grond is eigendom van de gemeente en het is daarmee een ideale plek om het stationsgebied een boost te geven. Maar als je beter kijkt naar de plek, dan rijst de vraag hoe het aantal vierkante meters dat we nodig hebben daar op een mooie manier in gaat passen: het grondoppervlak is beperkt, dus we moeten echt fors de hoogte in. Moet je dat daar willen?”

Nee, was althans het antwoord van de bewoners van de achterliggende straten. Ze beraadden zich al op juridische stappen tegen de komst van een stadhuis. Bent u niet gewoon meegewaaid met de buurt?

,,Als we naar de buurt luisteren dan waaien we mee, als we een afweging maken in het algemeen belang, dan luisteren we niet naar de inwoners. Feit is dat de bewoners ons hebben uitgenodigd, en ons daar hebben laten zien dat er heel veel uitdagingen zijn bij het bouwen van een stadhuis tegenover het station. Natuurlijk, ze hebben ook gezegd: we gaan naar de Raad van State als dit plan er komt. Daar ben ik niet zo gevoelig voor. Maar ons uitnodigen om samen eens beter naar de locatie en de gevolgen te kijken, dat werkte wel goed.”

Wethouder Willem-Jan Stegeman (D66)
Wethouder Willem-Jan Stegeman (D66) © AD

Toch: argumenten als een beperkt grondoppervlak waren al langer bekend. Ook toen vorig jaar november de rechtbanklocatie op nummer 1 belandde.

,,Het plan was in eerste instantie om het nieuw bouwen van een stadhuis te vergelijken met renovatie van het huidige pand, zonder al een uitspraak te doen over de plek van een nieuw gebouw. Darom hebben we een rangorde aangebracht in de zeven plekken die we op het oog hadden. Dat zag de gemeenteraad niet zitten. Achteraf zou je kunnen zeggen: we hadden de rechtbanklocatie hierin niet op één moeten zetten. Maar ik ben niet ongelukkig met hoe het gegaan is.”

Terug naar de nieuwe nummer 1, het Trapeziumterrein: wat geeft wat u betreft de doorslag voor deze plek?

,,Het Trapeziumterrein heeft het grote voordeel dat het zo groot is. Groter nog dan de vierkante meters die wij nodig hebben voor een stadhuis. En dus is er nog genoeg ruimte voor bijvoorbeeld woningen. Het stadhuis zou dan bijvoorbeeld tegen het spoor aan kunnen worden gebouwd, waardoor het als geluidsbuffer werkt voor de huizen. En een stadhuis kan op die plek vanaf de Amsterdamseweg een prachtige entree tot de stad zijn.”

Het Trapeziumterrein ligt pal aan de grote rotonde bij het Eemplein, die nu al te boek staat als meest onoverzichtelijke verkeersknooppunt van Amersfoort. In maart gaf uw collega Hans Buijtelaar (VVD, Verkeer) nog aan dat hij in de toekomst minder autoverkeer op dit plein uit wil laten komen. En u wilt er nu een stadhuis aan zetten, met alle verkeersbewegingen die daarbij horen.

,,Als je doel is het terrein te ontwikkelen, en dat willen we, dan zul je altijd meer verkeer krijgen. Of het nu woningen zijn, kantoren of een stadhuis. We hebben berekend dat een stadhuis op het Trapeziumterrein per dag 400 extra auto’s op De Nieuwe Poort uit laat komen. Op het totaal (in 2030 worden 23.000 verkeersbewegingen verwacht, red.) is dat te verwaarlozen.”

Het totale bedrag is, met alle respect, niet zo relevant.Willem-Jan Stegeman, Wethouder

Nieuw is niet alleen de voorkeurslocatie, maar ook het prijskaartje: een nieuw stadhuis kost, ongeacht de plek, zo’n 75 miljoen euro. Waar haalt Amersfoort dat geld vandaan?

,,Het totale bedrag is, met alle respect, niet zo relevant. Als je een huis koopt gaat het ook niet over de aanschafprijs, maar over je maandlasten. Dat geldt hier ook. En die lasten zijn, bijvoorbeeld aan energie, op een nieuwe plek fors lager dan voor het huidige pand.”

Het Trapeziumterrein is, anders dan de rechtbanklocatie, niet in eigendom van de gemeente. U verwacht geen problemen bij de aankoop, gegeven het feit dat u verwacht al in 2024 een nieuw stadhuis te hebben staan?

,,De grondeigenaar (Heijlijgers, red.) weet al langer dat het Trapeziumterrein een mogelijke locatie was voor een stadhuis. En het plan om er woningen op te bouwen hoeft er niet voor te wijken, hoewel het er misschien wel wat minder worden dan de geplande vijfhonderd. Maar verder kan het snel gaan: we gaan er vanuit dat het vier jaar duurt om te bouwen.”

En wat gebeurt er met het oude pand?

,,Die discussie moet nog worden gevoerd, dus daar kan ik niets over zeggen.”