In de mediaKwaliteit van bestuur

In de media – BPA niet naar stadhuis

BPA-voorman Hans van Wegen: ,,We zitten eind deze maand op het hoogtepunt wat betreft corona. Daarna laten we ons gewoon weer zien.”
BPA-voorman Hans van Wegen: ,,We zitten eind deze maand op het hoogtepunt wat betreft corona. Daarna laten we ons gewoon weer zien.” © Nico Brons

Amersfoortse Burgerpartij gaat niet naar het stadhuis: ‘We willen niet besmet raken met het coronavirus’

De Burger Partij Amersfoort (BPA) laat zich voorlopig niet zien op het stadhuis. De reden: de twee leden vrezen besmet te raken met het coronavirus, aldus voorman Hans van Wegen.

Is dat niet een béétje overdreven? Premier Mark Rutte verkondigde maandagavond juist dat handen schudden niet meer mag, maar dat bijeenkomsten en evenementen gewoon door kunnen gaan.

,,Ik vind meneer Rutte een aardige man, maar deskundig is hij niet op dit gebied.”

U wel?

,,Weet jij waar de andere 37 raadsleden en alle wethouders de voorbije weken zijn geweest? Precies, ik ook niet. Als er ook maar één in Noord-Italië op de lange latten heeft gestaan, kan hij of zij zo iets onder de leden hebben. Zelfs zonder dat hij of zij dat weet.”

Dus u en uw fractiegenoot Ralph Langendam sluiten zich de komende tijd op als kluizenaars?

,,Nee, ik ga gewoon de straat op, maar let wel op dat ik afstand hou tot anderen.”

Niemand weet hoelang het virus nog rondwaart in Nederland. Al die tijd onthoudt u zich van stemmen?

,,Ken je de Gauss kromme? Dat is een wiskundig model, dat je kunt gebruiken om te zien hoe een virus zich ontwikkelt en daarna weer uitsterft. Als je die op het coronavirus in Nederland legt, zitten we eind deze maand op ons hoogtepunt en wordt het daarna langzaam minder. Ik verwacht dus dat we in april gewoon weer onze opwachting kunnen maken.”

Als wat u zegt klopt: kan burgemeester Bolsius dan niet beter alle vergaderingen tot dat moment afgelasten?

,,Lucas moet doen wat hij wil, dat is niet mijn verantwoordelijkheid. Wat wij doen, is dat wel.”

Is deze mededeling niet gewoon een schaamteloze roep om aandacht, iets waar u door andere raadsleden vaker van wordt beticht?

,,Aandacht hebben we niet nodig: iedereen weet wat de BPA is en wat we doen. Dit doen we echt puur uit zorg voor onze gezondheid.”

Daarover gesproken: het gaat wel goed met u en uw fractiegenoot?

,,Zeker, nog geen kuchje of niets. En dat willen we dus graag zo houden.”