In de mediaKwaliteit van bestuurOpmerkelijk

In de media – Waarschijnlijk aangiftes na uitlatingen Van Wegen (BPA): politie acht uitingen ‘mogelijk strafbaar’

Gemeente Amersfoort

AMERSFOORT De kans is groot dat er aangiftes komen tegen Hans van Wegen in verband met discriminatie. Op social-media werd dit al aangekondigd en Youssef el Messaoudi heeft de politie gevraagd om advies. Zij geven aan dat de uitingen van de BPA-voorman sterk lijken op discriminatie.

door Jeroen van der Veer

Een tweet van Hans van Wegen (Burgerpartij Amersfoort) zorgde woensdag voor veel ophef. Zo schreef hij: ‘Al die donkere mensen komen graag naar het lichte land, om daarna te gaan klagen en mopperen over al die lichte (witte of blanke, wat is politiek correct?) mensen.”

Het bericht schoot onder andere bij Youssef el Messaoudi (GroenLinks) in het verkeerde keelgat. Hij deed nog geen aangifte, maar maakte melding bij de politie. Deze gaf hem donderdagmiddag antwoord.

In het bericht, zie hieronder, schrijft de politie: ,,In dit geval lijkt er sprake te zijn van een persoon die zich beledigend uitlaat via de social-media, kennelijk met een discriminatoir motief. Wij nemen uw melding uiterst serieus. Discriminatie is verboden, ook online.”

El Messaoudi laat weten dat hij na het bericht van de politie mogelijk alsnog aangifte gaat doen. ,,Dat ga ik met de fractie overleggen.”

REACTIE VAN WEGEN Hans van Wegen wilde telefonisch niet reageren op vragen over de tweet en de reacties daarop. ,,Ik beantwoord alleen vragen via de mail om ruis te voorkomen”, zei de voorman van BPA hierover. Via de mail laat Van Wegen weten waarom hij die tweet plaatste: ,,Die betreffende dag was ik erg boos en aangeslagen over de gewelddadige vernielingen in Parijs, Brussel maar ook in Ter Apel door diverse grote groepen.”

Op de tweede vraag, of hij spijt heeft, laat Van Wegen weten: ,,Ik heb geen spijt over mijn boosheid, wel zeer verbaasd, erg geschrokken en buitengewoon teleurgesteld over het feit dat vele anderen mensen in Amersfoort denken dat het over hun als persoon, als groep of positie gaat.”

,,Mensen mogen uiteraard aangifte doen”, aldus de voorman van Burgerpartij Amersfoort. ,,Mijn boosheid ging niet over iemand in Nederland, nog in Amersfoort. Mijn boosheid ging slechts over de vele vernielingen, gedaan door bezoekers elders.”

Advies politie over uitlatingen Hans van Wegen van de BPA.

Afbeelding weergeven op Twitter