In de mediaKwaliteit van bestuurOpmerkelijk

In de media – Politieke Ruis: Hans van Wegen, brokkenpiloot en Ollie B. Bommel

Bron: De Stadsbron

En weer zorgt Hans van Wegen voor opschudding via de sociale media. Je zou hem kunnen wegzetten als een soort Monster van Loch Ness, dat nou eenmaal op gezette tijden van zich laat horen. Maar de BPA-voorman komt geregeld met berichten die op z’n minst de suggestie wekken van racisme. Die tweets blijven dan ook niet zonder gevolgen. Op dinsdag 2 juni 2020, ’s avonds gedurende de raadsvergadering, twitterde Hans van Wegen: ,,Al die donkere mensen komen graag naar het lichte land, om daarna te gaan klagen en mopperen over al die lichte (witte of blanke, wat is politiek correct?) mensen.’’ 

De tweet was ingegeven door de onrust na het overlijden van de Amerikaan George Floyd. Hij stierf vorige week door politiegeweld. Wereldwijde betogingen waren het gevolg. Tientallen tweets van andere fracties volgden in rap tempo. Een greep daaruit: ‘Puur racisme’ (VVD), ‘bagger’ (GroenLinks) en ‘racistisch’ (CDA). Youssef el Messaoudi (GroenLinks) stuurde de tweet door met de tekst: ,,Zonder commentaar! Hier strijd ik tegen.’’ Dillian Hos (GroenLinks): ,,Wij allemaal en ik roep iedereen op deze tweet te rapporteren bij Twitter.’’ Dirk -Joost van Hamersveld (D66): ,,Ik strijd met je mee.’’ 

 Rellen in Parijs 

Maar wat zei Van Wegen nou eigenlijk? Stadsbron mailde hem en kreeg uitgebreide antwoorden terug. Het bleek dat hij verwees naar rellen in steden als Parijs, waarbij vooral emigranten zich zouden manifesteren. Terwijl hij aan het twitteren was, gingen in de Franse hoofdstad tienduizenden mensen de straat op. Wat kennelijk begon als een gewone demonstratie, liep uit in taferelen waarover de minister van Binnenlandse Zaken Christoph Castaner twitterde: ,,Niets rechtvaardigt de excessen die vanavond in Parijs hebben plaatsgevonden.’’ 

Van Wegen: ,,Met deze tweet benoem ik twee actuele trends: de massa-emigratie en de conflictsituaties die hieruit kunnen ontstaan. Je dient je respectvol en nederig te gedragen wanneer je ergens te gast bent. In de gewelddadige demonstraties, rellen en plunderingen zie ik niets van deze nederigheid en respect terug.’’ 

Met ‘donkere mensen’ verwijst hij naar ‘onder meer vluchtelingen uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten, maar ook latere generaties arbeidsmigranten die oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteitsstatistieken’. Wanneer híj ergens op bezoek is, zal hij niet ‘de voorraadkast leeg eten en de meubels kapot maken’. 

Hij heeft begrip voor mensen die naar rijke westerse landen trekken, ‘maar het is niet realistisch om potentieel vijftig miljoen vluchtelingen in Europa op te vangen’. ,,Juist daarom moet Europa blijven investeren in ontwikkelingslanden, zodat de mensen daar zelf een welvarende maatschappij kunnen opbouwen.’’ 

Van Wegen brengt ook de omstreden demonstratie in Amsterdam tegen racistisch geweld ter sprake. Duizenden mensen trokken naar de Dam, de sociale distantie werd niet in acht genomen. ,,Burgemeester Halsema heeft hierin een andere keuze gemaakt dan ik zou doen. Mijns inziens getuigt haar handelen van incompetentie.’’ Met deze uitleg klinkt de tweet niet naar volstrekte onzin, al had Van Wegen de mensen niet in ‘licht’ en ‘donker’ moeten indelen. 

Overval op juwelierszaak

Dit in tegenstelling tot eerdere uitingen op de sociale media. Op 30 oktober 2019 twitterde hij: ,,Als je Youssef heet en geen Henk, komt het vast wel goed via het OM.’’ Dit in verband met een overval op een Amersfoortse juwelierszaak en een eerdere zaak in België. In het laatste geval werd ene Youssef niet veroordeeld voor doodslag; hij kwam er van af met een taakstraf en een geldboete. 

Was hier echt sprake van een rassenkwestie? Werd er met twee maten gemeten? Dat ene Belgische voorbeeld was toch echt te karig om te dienen als onderbouwing van deze aanname. Hoe dan ook – er volgde weer een sliert woedende tweets en zelfs – op 7 november 2019 – een uitbrander van burgemeester Bolsius, pontificaal bij de opening van de plenaire vergadering van de raad. Een fragment: ,,U verkondigt halve waarheden, doet ongegronde insinuaties, maakt ongepaste vergelijkingen of speelt op de man of vrouw.’’ 

 Islam-vijandige tweet

 In oktober 2018 plaatste de BPA een ‘like’ onder een islam-vijandige tweet: ,,Ik heb een teringhekel aan de islam, de meest agressieve, intolerante, barbaarse en opdringerige godsdienst van allemaal.’’ Hiermee werd dus elke moslim meteen tot extremist gebombardeerd. In juni 2016 werd bekend dat Simone Kennedy (ChristenUnie) beschikbaar was voor een zetel in de Tweede Kamer. Langendam van de BPA twitterde: ,,Koketteren met asielzoekers heeft Simone Kennedy windeieren gelegd.’’ Kennedy had zich namelijk ingezet voor de opvang en begeleiding van asielzoekers. Langendam reduceerde deze inspanningen tot een poging om hogerop te komen, promotie te maken in het politieke bedrijf. 

De toenmalige wethouder Fleur Imming reageerde: ,,Gelukkig zegt het feit dat je het zo typeert meer over jou dan over Simone’’, gevolgd door SP-raadslid Marijke Jongerman, die sprak van een ‘misselijke tweet’. Langendam, in het nauw gedreven, wierp olie op het vuur: ,,Weet je wat pas misselijk is? Over de rug van kwetsbare asielzoekers je eigen persoon verheerlijken.’’ Overbodig hieraan toe te voegen dat Langendam volkomen de plank missloeg. Van Wegen bleef echter achter hem staan. Van Wegen en zijn BPA overleefden ook een interne storm. 

Stadsbron-lezers weten natuurlijk dat de BPA al sinds 2002 in de raad is vertegenwoordigd en in 2010 maar liefst zeven zetels behaalde. Ook bekend is, dat de vreugde na deze overwinning van korte duur was: binnen de kortste keren explodeerde de partij. Met Van Wegen viel niet samen te werken, zo luidde de consensus. Vlot zochten de meeste ex-BPA’ers een veilig heenkomen. Je struikelt nog steeds in de raadszaal over ex-leden van de partij; neem wethouder Kees Kraanen, de voormalige wethouder Ben Stoelinga (nu: Amersfoort2014) en raadslid Sieta Koet (Amersfoort2014). Misschien vergeet ik er een paar. 

 Ollie B. Bommel 

Hans van Wegen bleef al die tijd. Hij kon en kan verschillende gedaantes aannemen. Meestal manifesteert hij zich als het senior-raadslid, ‘de heer Van Wegen’ die het woord vraagt en krijgt, mededelend dat de BPA zich in grote lijnen kan vinden in het betoog van die en die spreker, daarbij wel aantekenend dat er nog wat te zeggen is over dictum nummer zoveel van die en die motie. 

Wat voor Van Wegen spreekt, is dat hij als oer-Amersfoorter elke straathoek van de stad kent. Hij is er ook áltijd als ergens iets te beleven is. Festivals, evenementen, opvallende bouwwerkzaamheden – vroeg of laat komt hij eraan gefietst. Dan is er Hans van Wegen als komisch nummer. De man met de bronzen stem, de rode sjaal en het wat gezette postuur die plechtig naar het spreekgestoelte schrijdt ten einde met enig aplomb een wagenwijd openstaande deur in te trappen. 

Politieke Ruis Van Wegen foto 2.jpg

Foto gemeente Amersfoort

Geef hem een geruit colbertje, en je ziet de Heer Ollie B. Bommel voor je. Hij spreekt de jongelui toe over ‘fuikbeslissingen’ en vermeende miskleunen van D66, pronkt met zijn vele jaren in de raad en verwijst ook gaarne naar zijn ervaring als manager bij de NS en KPN International. 

Ten minste eens per jaar is hij echter de brokkenpiloot die mensen tegen zich in het harnas jaagt. De laatste tweet valt mee, gezien uitingen in het verleden. Van Wegen had nooit over ‘lichte’ en ‘donkere’ mensen moeten beginnen, zoals gezegd. Maar hij had ook geen onrust moeten stoken met een tweet waarvan de betekenis pas na enig doorvragen duidelijk wordt. Dit schaadt de reputatie van hemzelf en het politieke bedrijf. Bovendien hebben we hier geen tijd voor. De politiek heeft de handen vol aan de coronacrisis.