AD Amersfoortse CourantCorona pandemieDigitaal VergaderenIn de mediaKwaliteit van bestuur

In de media – De gemeenteraad van Amersfoort moet weer digitaal gaan vergaderen, vinden Amersfoort2014 en BPA

Bron: AD Amersfoort

De gemeenteraad vergadert sinds juli in de Prodentfabriek
De gemeenteraad vergadert sinds juli in de Prodentfabriek © Gemeente Amersfoort

De gemeenteraad van Amersfoort moet weer digitaal gaan vergaderen en niet, zoals nu gebeurt, bijeenkomen in de Prodentfabriek om de 1,5 meter afstand te garanderen. Die oproep doen Amersfoort2014 en de Burger Partij Amersfoort (BPA) aan hun politieke collega’s.

Volgens de partijen, die samen 5 van de 39 zetels in de gemeenteraad vertegenwoordigen, worden raadsleden die in de risicogroep voor het coronavirus vallen achtergesteld, omdat ze sinds juli niet kunnen stemmen. Amersfoort2014-raadslid Ben Stoelinga en BPA’ers Hans van Wegen en Ralph Langendam komen daarom volgende week dinsdag, 22 september, met een officiële oproep om weer vanachter het computerscherm besluiten te nemen. 

Wij willen weer meebeslis­sen, daarom zijn we gekozen in de gemeente­raadRalph Langendam, BPA-raadslid

,,Omdat ik door persoonlijke omstandigheden extra moet opletten in deze coronatijd, ga ik niet urenlang met 40 tot 50 personen in een slecht geventileerde ruimte vergaderen”, stelt Stoelinga. ,,Ik weet dat digitaal vergaderen beperkingen heeft, maar het democratisch recht om mijn stemrecht uit te voeren, stijgt volgens mij ver uit boven deze beperkingen.” Langendam voelt zich buitenspel gezet door zijn collega’s: ,,Wij willen weer meebeslissen, daarom zijn we gekozen in de gemeenteraad!”

Prodentfabriek

Na de uitbraak van het coronavirus in maart, is de gemeenteraad een aantal keer virtueel bijeengekomen om besluiten te nemen. Een meerderheid van de leden wilde elkaar bij debatten en besluiten echter liever in de ogen kijken, waarna werd uitgeweken naar de Prodentfabriek in De Nieuwe Stad. Informatieve vergaderingen, waarin geen besluit genomen wordt, vinden nog wel altijd virtueel plaats. 

BPA-voorman Hans van Wegen liet aan het begin van de crisis al weten uit angst voor een coronabesmetting voorlopig niet op het stadhuis te willen komen. Dat kwam hem op kritiek te staan van andere raadsleden, omdat hij zich wel elders in de stad laat zien.