AD Amersfoortse CourantCorona pandemieDe Stad AmersfoortDigitaal VergaderenIn de mediaKwaliteit van bestuur

In de media – Veel tegenstand na verzoek om weer digitaal te vergaderen

Bron: De Stad Amersfoort

Stadhuis 5

AMERSFOORT ‘Klinkklare onzin’, zo wordt de suggestie van Amersfoort2014 en BPA om digitaal te vergaderen genoemd. Volgens de twee partijen moet er weer digitaal vergaderd worden, maar daar is niet iedereen het mee eens. 

De twee partijen komen met de suggestie omdat ze vinden dat raadsleden die in de risicogroep vallen nu worden uitgesloten van stemmen. Mede daarom willen Ben Stoelinga (Amersfoort2014) en Hans van Wegen en Ralph Langendam (beiden BPA) een oproep doen om weer vanuit huis besluiten te nemen. 

,,Klinkklare onzin. Alles is goed geregeld en voldoet dik aan alle RIVM-regels”, aldus Youssef el Messaoudi (GroenLinks) over deze suggestie. Zo organiseert de gemeenteraad al langer politieke bijeenkomsten in de Prodentfabriek om zo de anderhalve meter afstand te garanderen. 

,,Omdat ik door persoonlijke omstandigheden extra moet opletten in deze coronatijd, ga ik niet urenlang met 40 tot 50 personen in een slecht geventileerde ruimte vergaderen”, verdedigt Stoelinga zijn mening. ,,Digitaal vergaderen heeft beperkingen, maar het democratisch recht om mijn stemrecht uit te voeren, stijgt volgens mij ver uit boven deze beperkingen. Wij willen weer meebeslissen, daarom zijn we gekozen in de gemeenteraad.”

,,De minderheid wil de meerderheid gijzelen”, sluit El Messaoudi af, die met zijn collega’s al vaker in de Prodentfabriek is geweest. Dit omdat de meesten bij overleggen en besluiten elkaar in de ogen willen aankijken.

Dirk-Joost van Hamersveld (Raadslid D66) deelt de mening van de GroenLinks-raadslid: ,,Geheel eens. Er kan aan alle voorwaarden worden voldaan. De betreffende raadsleden zijn niet in quarantaine, laten zich buitenshuis zien. Het, voor de democratie belangrijke, debat is op digitale wijze slecht te voeren. Dus fysieke raadsvergadering nu de juiste wijze.”