AD Amersfoortse CourantCorona pandemieDigitaal VergaderenIn de mediaKwaliteit van bestuur

In de media – ‘Digitaal vergaderen als gemeenteraad nodig? Klinkklare onzin!’

Bron: AD Amersfoort

De gemeenteraad van Amersfoort vergadert sinds juli in de Prodentfabriek
De gemeenteraad van Amersfoort vergadert sinds juli in de Prodentfabriek © Gemeente Amersfoort

Het verzoek van Amersfoort2014 en Burger Partij Amersfoort om voortaan weer digitaal te vergaderen in plaats van fysiek, levert de politieke partijen een stortvloed aan kritiek op. Collega-raadsleden peinzen er niet over om weer vanachter het beeldscherm besluiten te nemen, puur en alleen om de ‘aanstellers’ ten dienste te zijn.

,,De betreffende raadsleden zijn niet in quarantaine en laten zich gewoon buitenshuis zien”, aldus Dirk-Joost van Hamersveld, raadslid voor D66. ,,Alles is goed geregeld en voldoet dik aan alle RIVM-regels”, vult GroenLinks-raadslid Youssef el-Messaoudi aan, verwijzend naar de Prodentfabriek waar de vergaderingen speciaal vanwege het handhaven van de corona-afstand sinds juli gehouden worden. ,,Klinkklare onzin: de minderheid wil de meerderheid gijzelen.”

Nadelen

Klinkklare onzin. Alles is goed geregeld en voldoet dik aan alle RIVM-regels. De minderheid wil de meerderheid gijzelen. De gemeenteraad van Amersfoort moet weer digitaal gaan vergaderen, vinden Amersfoort2014 en BPA

Volgens de volksvertegenwoordigers kleven er aan virtueel vergaderen zóveel nadelen, dat er eigenlijk geen andere optie is dan fysiek bijeenkomen. Zo liep de eerste digitale vergadering afgelopen april uit op een fiasco: de raadsleden konden elkaar slecht verstaan, en de uitzending voor toeschouwers bevroor iedere paar seconden. 

Ondanks de kritiek brengen Amersfoort2014 en de BPA hun voorstel volgende week dinsdag 22 september vooralsnog gewoon in stemming.