AD Amersfoortse CourantFinancieel GezondIn de mediaJuridische ProblematiekKwaliteit van bestuurVahstal

AD Amersfoortse Courant – Vahstal voert druk op gemeente Amersfoort verder op: ‘schade loopt iedere dag met duizenden euro’s op’

Bron: AD Amersfoort

Hans Vahstal (links) ligt al jaren in de clinch met het stadsbestuur van Amersfoort, waarin VVD-bestuurder Hans Buijtelaar (rechts) al jaren een vaste waarde is.
Hans Vahstal (links) ligt al jaren in de clinch met het stadsbestuur van Amersfoort, waarin VVD-bestuurder Hans Buijtelaar (rechts) al jaren een vaste waarde is. © Frans Kanters

De kans dat de gemeentelijke fouten in de kwestie-Vahstal de Amersfoortse belastingbetaler daadwerkelijk tientallen miljoenen euro’s gaan kosten, wordt met de dag groter: in een brief aan de gemeenteraad noemt de goeddeels in het gelijk gestelde projectontwikkelaar voor het eerst zelf óók bedragen in die orde van grootte.

Na de bindende uitspraak van een groep adviseurs, eind vorig jaar, deed Hans Vahstal nog het zwijgen over de hoogte van zijn schadeclaim. ,,Dat moet allemaal nog blijken’’, stelde de ontwikkelaar in het AD. Maar uit de brief, die vorige week in de mailbox van gemeenteraadsleden belandde en in handen is van deze krant, blijkt onomstotelijk dat Vahstal op serieus geld zint. 

,,De schadeplichtigheid van de gemeente, de hoofdsom, kosten en de wettelijke rente bedraagt tientallen miljoenen”, aldus de ontwikkelaar. ,,Deze wettelijke rente en daarmee de schade voor de stad loopt op dit moment met duizenden euro’s per dag op”, voert hij de druk nog wat verder op. Hij vraagt de gemeenteraad ‘in zijn hoedanigheid als inwoner van de stad’ dan ook het stadsbestuur op te roepen niet in beroep te gaan tegen de eindbeslissing.

De schade­plich­tig­heid van de gemeente, de hoofdsom, kosten en de wettelijke rente bedraagt tientallen miljoenenHans Vahstal, projectontwikkelaar

In die beslissing hebben de adviseurs geconstateerd dat Amersfoort Vahstal, bekend van megaprojecten als het Oppidium, ten onrechte niet geholpen heeft om 244 woningen te bouwen. Daarmee heeft de stad een afspraak uit 2005 geschonden. Het verlies dat Vahstal hierdoor geleden heeft, moet nu door het stadhuis worden opgehoest. Hoe hoog dat bedrag precies is, moet in weer een nieuwe procedure worden uitgevochten. Die procedure kan pas beginnen, als Amersfoort aangeeft of ze nog in beroep gaat.

Gelijksoortige oproep

Wanneer dat gebeurt, is nog niet duidelijk. Een gelijksoortige oproep als die van Vahstal is in ieder geval door de Burger Partij Amersfoort (BPA) al op de agenda van de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 26 januari gezet.