AD Amersfoortse CourantBegroting en KadernotaFinancieel GezondIn de mediaJuridische ProblematiekKwaliteit van bestuurVahstal

AD Amersfoort – Politieke partijen in Amersfoort woedend: college houdt regie in kwestie-Vahstal

Bron: AD Amersfoort

Projectontwikkelaar Hans Vahstal.
Projectontwikkelaar Hans Vahstal. © Bram Petraeus

Niet de gemeenteraad, maar burgemeester Bolsius en zijn wethouders mogen blijven bepalen hoe Amersfoort zich uit het miljoenengeschil met projectontwikkelaar Hans Vahstal gaat redden. Dit tot grote woede van een flink aantal politieke partijen, die juist meer te zeggen wilden krijgen.Artwin Kreekel 17-02-21, 10:39Laatste update: 11:29

Het voorstel om de gekozen volksvertegenwoordigers bij alle belangrijke besluiten de kans te geven hun zegje te doen, werd in de nacht van dinsdag op woensdag geblokkeerd door de vier partijen die wethouders op het pluche hebben zitten. VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie vinden het ‘te vroeg’ om nu al de regie te pakken. ,,We zijn in deze kwestie één team met het stadsbestuur, het is geen wedstrijd”, aldus D66-voorman Tyas Bijlholt.

Door deze opstelling blijven wethouders Willem-Jan Stegeman (D66, Financiën) en Hans Buijtelaar (VVD, Vathorst) aan zet om een volgende stap te zetten in de kwestie, die zich al vele jaren voortsleept. Projectontwikkelaar Hans Vahstal vindt dat het stadhuis afspraken om hem huizen te laten bouwen geschonden heeft, en werd hierin eind vorig jaar goeddeels in het gelijk gesteld door juristen. De schade die Vahstal geleden heeft, moet nu door Amersfoort worden opgehoest. 

Miljoenen

Hoe groot de schade is moet in een aparte procedure worden uitgevochten, maar gerekend wordt op tientallen miljoenen. Voor die procedure kan worden opgestart, moet Amersfoort nog aangeven of ze zich neerlegt bij de uitspraak, of ertegen in beroep gaat. Dat dat zes weken na dato nog altijd niet is gebeurd, leverde ook in de raadsvergadering veel kritiek op. Buijtelaar gaf aan volgende maand een standpunt te kunnen delen.

Twee andere voorstellen die de gemeenteraad meer macht moesten geven (het aanstellen van een eigen advocaat en het zich direct neerleggen bij de uitspraak) haalden in de verste verte geen meerderheid.