De Stad AmersfoortFinancieel GezondIn de mediaKwaliteit van bestuurMening van de BPARenovatie StadhuisSociaalVeiligheidVerkiezingenWestelijke Ontsluiting

De Stad Amersfoort – Hans van Wegen (BPA) ‘Geen nieuw stadhuis, zoek lege kantoren’

Bron: De Stad Amersfoort

<p>'Ik kreeg de indruk dat het stadsbestuur zo’n ombudsman maar vervelend vond.'</p>Ik kreeg de indruk dat het stadsbestuur zo’n ombudsman maar vervelend vond.

AMERSFOORT De Stad Amersfoort interviewt alle lijsttrekkers in de aanloop naar de verkiezingen voor de Amersfoortse gemeenteraad op 16 maart. Het langstzittende raadslid wil nog wel weer vier jaar door. Hans van Wegen was in 1998 medeoprichter van de Burger Partij Amersfoort (BPA). Hij kwam in 2002 in de raad en is daar nooit meer weg geweest. 

Van Wegen wil géén nieuw stadhuis en géén westelijke rondweg en pleit voor een lokale ombudsman. Beschuldigingen van racisme werpt hij verre van zich. Van Wegen (70) is gepensioneerd als Senior Account Executive bij Internationale Netwerken KPN Telecom.

Wat worden de speerpunten in de komende vier jaar? 

,,De BPA pleit voor herinvoering van een lokale ombudsman of -vrouw. We hebben die gehad, maar die werd wegbezuinigd. Dat leverde maar een minimale bezuiniging op. Terwijl we zo iemand nodig hebben als het gaat om zaken als de sociale dienst, de jeugdzorg, de participatiewet en het verlenen van vergunningen. Ik kreeg de indruk dat het stadsbestuur zo’n ombudsman maar vervelend vond. Nu beoordelen de wethouders van het Amersfoortse college elkaar. Dat is als een slager die zijn eigen vlees keurt. Je moet een extern persoon hebben bij wie je bezwaar kunt maken.” 

Die Westtangent, daar moeten we mee stoppen. Ook al is dat jammer van de miljoenen die er tot dusverre al aan zijn besteed

Net als bij de vorige verkiezingen in 2018 spreekt de BPA zich ferm uit tégen de westelijke rondweg en een nieuw stadhuis. 

,,Die Westtangent, daar moeten we mee stoppen. Die hebben we niet nodig. Ook al is dat jammer van de miljoenen die er tot dusverre al aan zijn besteed. We hebben de kosten eens goed doorgerekend met een paar deskundigen en kwamen toen op een budget van maar liefst 140 miljoen. Denk aan de stijgende kosten van personeel en materiaal. Ook is gebleken – ik  noem maar wat op – dat er zeer grote keien uit de ijstijd liggen op de plek waar een tunnel onder het spoor moet komen. Hup, weer tien miljoen erbij. Je kunt wel proberen te besparen door er bijvoorbeeld wat dunner asfalt neer te leggen, maar dat schiet niet op.

,,Wat het stadhuis betreft: je hebt geen complex van 108 miljoen nodig. Je zoekt maar wat lege kantoren en daarnaast een leeg winkelpand voor de publieksdiensten. We zien nu, in coronatijd, dat veel ambtenaren helemaal geen vaste werkplek meer nodig hebben. De helft komt toch al niet meer op kantoor, die werkt gewoon thuis. Een grote hal, een vergaderzaal en een paar balies, dan ben je er wel. De BPA wil, als het gaat om zowel rondweg als het stadhuis, geen fuikbeslissing nemen. Geen besluit waar je  niet meer op terug kunt komen, terwijl de kosten maar stijgen en stijgen.’’ 

U wordt beschuldigd van racisme door GroenLinks na een aanvaring met GL-raadslid Youssef El-Messaoudi, eind vorig jaar. U beschuldigde hem op Twitter van ‘zeer autoritair Middellandse Zee-gedrag’. 

,,El-Messaoudi liet een gedrag zien dat ik kende van autoriteiten uit landen als Spanje en Italië. Dat zijn ouders uit een land komen aan de andere kant van de Middellandse Zee, dat zal wel. Je kunt beter kijken naar de aanleiding van de discussie. Hij weigerde vragen van de BPA te agenderen bij een discussie over lachgas. Nota bene een onderwerp dat de BPA anderhalf jaar eerder al had aangekaart. Dit is antidemocratisch gedrag.’’ 

Ben Stoelinga van Amersfoort2014 en Koos Voogt  van de VVD stapten in de afgelopen jaren uit de raad toen ze in de 70 waren. U bent 70; hoe lang gaat u nog door?  

,,De BPA heeft besloten dat de partij nog wel met mij verder wil. Ik loop niet meer de honderd meter in tien seconden, maar ik heb een goede gezondheid en een goed team achter mij. In de komende vier jaar zien we wel verder.’’